A Tálaló 2016. szeptember 24-én elhangzott adásának receptjeiFriss fejes saláta megjelenésével most érkezett el az „idei” rántott csirkecomb ideje, de minden évszakban kitűnő választás. Azért, hogy igazán jóízű pecsenyét kapjunk, érdemes a combokat a sütés előtt előkészíteni. Miután megmostuk, és a nedvességet leitattuk róluk, a húst a csont mellett éles késsel vágjuk be, majd a combokat köröskörül alaposan sózzuk be, és legalább egy fél órát hagyjuk állni. Erre azért van szükség, hogy a só a húst jól átjárja, és az amúgy kissé jellegtelen csirkehúsnak karaktert adjon.
Fűszeres rántott csirkecombokHozzávalók: 8 rántani való csirkecomb a bundázáshoz: 10-15 dkg liszt 3 tojás 10 dkg zsemlemorzsa 1 csokor friss vagy 1 kiskanál szárított kukkfű só 1 csokor petrezselyem 1 kiskanál pirospaprika a sütéshez: olaj A csirkecombokat besózzuk, és állni hagyjuk, de sütés előtt a nedvességet leitatjuk róluk. A bundázáshoz a zsemlemorzsát összekeverjük a megmosott, lecsipkedett és apróra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel, majd a pirospaprikával is. Ezután a csirkecombokat a szokásos módon lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd a fűszeres zsemlemorzsába bundázzuk. A húsok egyik oldalát bő, forró olajban, fedő alatt aranysárgára pirítjuk, majd a megfordítjuk, és immár fedő nélkül fejezzük be a sütést. *** Mézes-mázas csirkecombHozzávalók: diónyi vaj 1 kis vöröshagyma 0,5dl ketchup 1 dl bor néhány csepp borecet kiskanálnyi méz kiskanálnyi mustár 1 gerezd fokhagyma só, őrölt bors Egy nagy tűzálló tálat, vagy tepsit kiolajozunk, a combokat egymás mellé belefektetjük, és forró (200°C-os) sütőben félig megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a vajban megfuttatjuk. Ezután a ketchuppal, borral felengedjük, a borcettel, mézzel, mustárral, az átpréselt fokhagymával, sóval és borssal kellemesen pikánsra ízesítjük. Néhány percig forraljuk, majd a félig sült combokat ezzel a mártással megkenjük, és a sütőbe visszatolva – már csak közepes lánggal, nehogy a méz miatt a csirke megégjen, teljesen puhára sütjük. Nyáron, a szabadban roston is elkészíthetjük, úgy hogy sülés közben a húst a mártással kenegetjük. ***
Mazsolás, almás csirkecombHozzávalók: 1 fej vöröshagyma 2-3 evőkanál fehérbor 2 evőkanál cukor 2 evőkanál mazsola 4 csirkecomb só 6 dkg vaj 4 közepes savanykás, kemény alma 1 púpozott kiskanál finomliszt A bort meg a cukrot két deci vízben kevergetve föloldjuk, a mazsolát beleszórjuk, és 1-2 órán át duzzadni hagyjuk. A csirkecombok bőrét lehúzzuk, a húsát besózzuk és félretesszük, amíg a mazsola ázik. Ezután a vajon körös-körül megpirítjuk. A mazsolát áztatólevével együtt ráöntjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, és magházát eltávolítjuk. A gyümölcsöt egy centis kockákra vágjuk, majd a teljesen puha mazsolás csirkecombokhoz adjuk. További 5 percig főzzük, végül a levét egy kevés vízzel simára kevert liszttel sűrítjük. Jó, ha tálalás előtt legalább fél óráig áll, hogy az ízei beérjenek. *** |