KISKERTEMBEN ÉDESKÖMÉNY

 

kertizsengesalataNagyon örömre kis kertemben kibújtak a fejes saláták és az újhagymák, de olyan zsengék, hogy csak a szemet hizlalják, az asztalra még nem kerülhetnek.

Annál bujábban rázza hamvas levélpamacsait a tavaszi szélben az édeskömény. Sokáig haragudtam rá, mert olyan nagy és szapora, hogy eluralta a veteményest. Mióta tudom, hogy az apró kaporszerű, levelei finom fűszerként használhatók, megbecsülöm.

Kellemes ánizs illata miatt ánizskapornak is nevezik. Szerintem ez az elnevezés a találóbb. Kora tavasztól a fagyokig zöldell és semmiféle gondozást nem igényel. Még dísznövénynek sem utolsó. Népszerűsítem, kínálom is az ismerősöknek, a növényt is a receptjeit is.  Egyelőre csak a leveleket, mert az édeskömény gumójának szezonja ősztől tavaszig tart. Majd októberben kiderül, az én illatosan lengedező édesköményem mit rejt a föld alatt, és mire használhatom.

 

Ánizskapros hagymaleves

anizskaporcsokorbanHozzávalók

3-4 fej vöröshagyma

5 dkg vaj

1 nagy csokor ánizskapor, avagy édeskömény zöldje

2 evőkanál liszt

1 l húsleves (kockából is készülhet, ha kapunk bio minőségűt)

2 dl főzőtejszín

citrom

A hagymákat megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A vajon párolni kezdjük, néha óvatosan megkeverjük, hogy a közben szálra szétesett hagyma ne törjön össze, mert egyben ez lesz a leves betétje is. Közben a megmosott lecsipkedett ánizskapor leveleket felaprítjuk és felét az üvegesre, de csak félig puhára párolódott hagymával összekeverjük. Egy percig együtt pároljuk, ezalatt a kapor halványzöld színe és illóolajai a vajban kioldódnak. Végül a lisztet belekeverjük, s egy perc elteltével a húslevessel felengedjük. (Húsleves híján vízzel is készülhet, de akkor erősebben kell sózni, esetleg kissé meg is borsozhatjuk.) Felforraljuk, de csak addig főzzük, amíg a liszttől kissé besűrűsödik. A tejszínnel dúsítjuk, még egyet forralunk rajta. Ha kell utánasózzuk, és esetleg néhány csepp citromlével ízesítjük, de nem szabad savanykásnak lennie. Tálaláskor a megmaradt levelekkel megszórjuk. Jóétvágyat kívánunk hozzá!