PAVLOVA TORTÁJA

 

pavlovatortaAnna Pavlova neve a balett-táncosok között ma is fogalom, az ínyenceknek pedig egy álomszerű édességet jelent.

A szépséges  torta története az 1890-es évek Szentpétervárján kezdődött, ahol egy pici lány arról ábrándozott, hogy ünnepelt balerina lesz, s álmai, mint a mesében, valóra váltak. Végigtáncolta a balett irodalom leghíresebb szerepeit és meghódította az egész világot Amerikától Ausztráliáig. Az elbűvölő, légies jelenség 1926-os ausztrál turnéja alkalmával megihletett egy helybéli cukrászt, aki tiszteletére illatos, habkönnyű desszertet alkotott. A Pavlova-torta titka a peremesre sütött vaníliás tojáshab, amit nevezhetünk akár habkoszorúnak is. Mérete, alakja a sütőformától, tölteléke fantáziánktól az alkalomtól vagy az évszaktól függ.