A Tálaló 2016. április 30-án elhangzott adásának receptjei

Az olasz gasztronómia milánói makarónija, bolognai spagettije világhírű, s már meghonosodott a magyar konyhában is, de van számtalan más, szokatlan tésztafogásuk is, amit bátran kipróbálhatunk. Különösen így kora tavasszal vágyunk már valamilyen könnyű, zöldséges  fogásra. Ezek a tésztatételek ízükben, színűkben  ezt az igényünket kielégítik.

 


 

Libacombos, káposztás tészta

Hozzávalók:

1 vöröshagyma

7-8 dkg vékony szelet húsos szalonna

3 evőkanál olívaolaj

1 szép libacomb

1 sárgarépa

1 dl száraz fehérbor

2-3 dl húsleves

só, őrölt bors

30 dkg szép zöld kelkáposzta

35 dkg rövidcső tészta

fél csokor zellerzöld

1 csokor petrezselyem

A megtisztított hagymát finomra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Először a szalonnát kissé átsütjük, majd az olajat is hozzáadjuk és hagymát rádobjuk. Kis lángon 8-10 percig pároljuk-pirítjuk. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvadt, a hagyma pedig szép aranysárga színt kapott. Közben a libacombot kicsontozzuk, bőrével együtt 3x1 centis csíkokra vágjuk. A hagymás szalonnára dobjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és ezt is hozzáadjuk. A borral és egy kevés levessel fölöntjük, megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. puhára pároljuk, közben elfövő levét időnként levessel pótoljuk. Amíg a hús fő, a kelkáposztát kis ujjnyi csíkokra metéljük. A tésztát lobogva forró vízben kifőzzük, de 3 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, a kelt is beleszórjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd az ízes libaraguval összekeverjük. Végül fölaprított zellerzölddel és petrezselyemmel megszórjuk.

***

 

zoldbabosspagetti

Zöldbabos, bazsalikomos spagetti

Hozzávalók

2 burgonya

10-15 dkg mélyhűtött zöldbab

40 dkg spagetti

a mártáshoz:

1-1 maréknyi fenyőmag és friss bazsalikomlevél

4-5 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál só

4-4 dkg reszelt parmezán és valamilyen más kemény sajt

8-9 evőkanál olívaolaj

Először a mártást készítjük el. Ehhez a fenyőmagot a bazsalikomlevelekkel és a meghámozott fokhagymagerezdekkel mozsárban péppé törjük, de az is jó, ha merülőmixerrel pürésítjük. Utána megsózzuk, a kétféle reszelt sajtot meg az olívaolajat beledolgozzuk, és félretesszük. ( Ezt az olaszok pestonak nevezik.) A burgonyát meghámozzuk, egy centis kockákra vágjuk, és kb. 3 liter vízbe szórjuk. 5 percig főzzük, majd a zöldbabot is beledobjuk. Megsózzuk, 2-3 percnyi forralás után a spagettit is hozzáadjuk. Kb. még 10 percig főzzük, azután leszűrjük. Főzőlevéből 2-3 evőkanálnyit a bazsalikomos mártásba keverünk, majd a jól lecsöpögtetett tésztát beleforgatjuk. Tálaláskor a tetejére még szórhatunk reszelt sajtot.

***

 

csokispavlovaPavlova torta

Hozzávalók

a habkoszorúhoz:

4 tojásfehérje

néhány csepp ecet

csipetnyi só

20 dkg cukor

néhány csepp vaníliaaroma

8-l0 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula

a töltelékhez:

3 dl tejszín

1 púpozott evőkanál kristálycukor

10 dkg étcsokoládé vagy gyümölcs

A tojásfehérjéket az ecettel és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, miközben a cukrot hozzáadjuk és a vaníliaaromát is belecsöpögtetjük. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a kemény tojáshabot belesimítjuk úgy, hogy a forma szélén körös-körül magas pereme keletkezzen. Az apróra vágott dióval megszórjuk, és 140 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük, inkább csak szárítjuk, végül megvárjuk, amíg teljesen kihűl. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd a habkoszorú közepébe öntjük, s megvárjuk, míg megszilárdul. A tetejét durvára reszelt csokoládéval ­még szebb, ha csokoládéforgáccsal ­vagy friss gyümölccsel bőven megszórjuk, majd a tortakarikát óvatosan leemelve róla, tálra csúsztatjuk.

***