A Tálaló 2015. május 2-án elhangzott adásának receptjei

Ez alkalommal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk tanácsokat. Megreszelt öreg krumpliból készül a svájci rösti, (igaz ezt előtte megfőzik), de a magyar konyhán is számtalan különböző elnevezésű változata ismeretes például tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt. Így nevezik ugyanis a hasonlóan sajttal és sonkával töltött, kirántott borjúszeletet, mióta XV.Lajos francia király az étel feletti elragadtatásának kifejezésére udvari szakácsának adományozta érte a kék szalaggal járó híres érdemrendet, a cordon bleu-t. (Cordon bleu – ejtsd: kordon blő,­ franciául annyit tesz: kék szalag.)

 


 

 

tepsisreszeltkrumpliTepsis reszelt burgonya

Hozzávalók

1 kg sütni való, enyhén szétfövő burgonya

3 evőkanál liszt

10 dkg füstölt kolbász

20 dkg húsos füstölt szalonna un. sliced bacon)

1 kiskanál só

késhegynyi reszelt szerecsendió

őrölt bors

2 evőkanál kukoricadara

5 dkg vaj

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, és a liszttel összekeverjük. A kolbászt kis kockákra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk. Megsózzuk, szerecsendióval és a borssal fűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egy tepsit kibélelünk, majd a kolbászos reszelt burgonyát ráterítjük. A tetejét kukoricadarával meghintjük, és vajdarabokkal megszórjuk. Forró sütőben kb. 50 perc alatt pirosra, ropogósra, sütjük. Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk. Hidegen felkockázva nagyszerű sörkorcsolya.

***

 

burgonzacordonblueBurgonyalepény cordon bleu

Hozzávalók:

1,2 kg nem szétfövő burgonya

3 tojás

fél kiskanál só

őrölt bors

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

8 szelet lapkasajt

8 szelet gépsonka

1 evőkanál olvasztott vaj

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és reszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat felverjük és a reszelt burgonyával alaposan összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a burgonyamassza feléből, evőkanállal 8 egyforma, kb. egy centi vastag lepényt formázunk. A sajtlapokat félbehajtjuk, és egy-egy sonkaszeletbe tekerjük. Ezeket a burgonyalepényekre fektetjük, és a maradék masszával befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

***

piritottburgonyatallerPirított burgonyatallér gyömbéres almával

Hozzávalók:

az almapéphez:

80 dkg savanykás alma

1 evőkanál citromlé

1 közepes vöröshagyma

körömnyi friss gyömbér

1 evőkanál olívaolaj

1 kiskanál cukor

1 erős csöves paprika

őrölt fehér bors, só

a burgonyatallérhoz:

50 dkg sütnivaló burgonya

6 evőkanál olaj

Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete.

***