A Tálaló 2015. május 2-án elhangzott adásának receptjeiEz alkalommal a megmaradt tavalyi burgonya felhasználásához adunk tanácsokat. Megreszelt öreg krumpliból készül a svájci rösti, (igaz ezt előtte megfőzik), de a magyar konyhán is számtalan különböző elnevezésű változata ismeretes például tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák stb. Ha a krumplilepényt sonkába göngyölt sajttal töltjük, akkor nyugodtan viselheti a cordon bleu módra jelzőt. Így nevezik ugyanis a hasonlóan sajttal és sonkával töltött, kirántott borjúszeletet, mióta XV.Lajos francia király az étel feletti elragadtatásának kifejezésére udvari szakácsának adományozta érte a kék szalaggal járó híres érdemrendet, a cordon bleu-t. (Cordon bleu – ejtsd: kordon blő, franciául annyit tesz: kék szalag.)
Tepsis reszelt burgonyaHozzávalók 1 kg sütni való, enyhén szétfövő burgonya 3 evőkanál liszt 10 dkg füstölt kolbász 20 dkg húsos füstölt szalonna un. sliced bacon) 1 kiskanál só késhegynyi reszelt szerecsendió őrölt bors 2 evőkanál kukoricadara 5 dkg vaj A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, és a liszttel összekeverjük. A kolbászt kis kockákra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk. Megsózzuk, szerecsendióval és a borssal fűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egy tepsit kibélelünk, majd a kolbászos reszelt burgonyát ráterítjük. A tetejét kukoricadarával meghintjük, és vajdarabokkal megszórjuk. Forró sütőben kb. 50 perc alatt pirosra, ropogósra, sütjük. Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk. Hidegen felkockázva nagyszerű sörkorcsolya. ***
Burgonyalepény cordon bleuHozzávalók: 1,2 kg nem szétfövő burgonya 3 tojás fél kiskanál só őrölt bors 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió 8 szelet lapkasajt 8 szelet gépsonka 1 evőkanál olvasztott vaj A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és reszelő durva fokán lereszeljük. A tojásokat felverjük és a reszelt burgonyával alaposan összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire a burgonyamassza feléből, evőkanállal 8 egyforma, kb. egy centi vastag lepényt formázunk. A sajtlapokat félbehajtjuk, és egy-egy sonkaszeletbe tekerjük. Ezeket a burgonyalepényekre fektetjük, és a maradék masszával befedjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. *** Pirított burgonyatallér gyömbéres almávalHozzávalók: az almapéphez: 80 dkg savanykás alma 1 evőkanál citromlé 1 közepes vöröshagyma körömnyi friss gyömbér 1 evőkanál olívaolaj 1 kiskanál cukor 1 erős csöves paprika őrölt fehér bors, só a burgonyatallérhoz: 50 dkg sütnivaló burgonya só 6 evőkanál olaj Az almát meghámozzuk, csutkáját kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk, majd citrommal azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A megtisztított finomra aprított hagymát és gyömbért az olajon megfuttatjuk. Az almát rádobjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti egy kis erős paprikát is tehet bele. 1-2 evőkanál vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. Enyhén besózzuk, majd a forró olajon 8 egyforma kb. féltenyérnyi tallért sütünk belőle. Tálaláskor egy kanál pikáns almapépre egy ropogós burgonyatallér kerül, majd újabb kanál mártás és ismét tallér következik. Natúr húsok izgalmas körete. *** |