A Tálaló 2016. április 24-én elhangzott adásának receptjei

Közismert, ám nem eléggé közkedvelt zöldféle a spenót (úri nevén a paraj). Kevesen tudják, hogy olyan magas koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket – például magnéziumot, mangánt, kalciumot, rezet, vasat, B, C és A provitamint – hogy nem is ajánlatos egyszerre sokat fogyasztani belőle. Ám keveset és gyakrabban annál inkább. Különösen most tavasz kezdetén, amikor szervezetünk amúgy is  ki van éhezve  a friss zöldekre.

 


 

Csőben sült parajos makaróni

Hozzávalók:

30 dkg makaróni

30 dkg friss parajlevél

8-10 dkg vaj

1 kis fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

2,5 dl tej

1 dl tejszín

őrölt bors, reszelt szerecsendió

10 dkg reszelt sajt

a tetejére:

5 dkg reszelt parmezán

A tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Közben a megtisztított parajt ugyanígy megfőzzük, majd szűrőkanálba szedve hagyjuk jól lecsöpögni. Az apróra vágott vöröshagymát diónyi vajon megfuttatjuk, a parajt beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A lisztet ugyancsak diónyi vajon néhány pillanatig kevergetve pirítjuk, majd a tejjel feleresztjük, és sűrű mártássá főzzük. A tejszínt, a reszelt sajtot, végül pedig a parajt is beleforgatjuk. A megfőtt tésztával összekeverjük, és az egészet kivajazott tűzálló tálba simítjuk. A parmezánt a tetejére szórjuk, és 10-15 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé meg- piruljon. Pirított sonkával vagy húsos szalonnával is gazdagítható.

***

spenotParajos metélt lazaccal

Hozzávalók:

30 dkg friss paraj

7 dkg vaj

1 gerezd fokhagyma

só, őrölt bors

1,5-2 dl tejszín

10-15 dkg füstölt lazac

30 dkg szélesmetélt

A parajt megtisztítjuk, azaz a hosszú levélszárakat lecsipkedjük, majd a leveleket széles csíkokra vágjuk, és a vajon megpároljuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, és ha megpuhult, a tejszínnel felengedjük, a fokhagymát fokhagymanyomóval belepréseljük. A füstölt lazacot ugyancsak csíkokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, majd néhány perc alatt összeforraljuk. A széles metéltet lobogva forró sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, és a tejszínes parajos, lazacos mártásba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.

***

parajospalacsintaOlasz parajos palacsinta

Hozzávalók:

a palacsintatésztához:

15 dkg rétesliszt

2 dl tej

1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz

2 tojás

a sütéshez:

olaj

a töltelékhez:

40-50 dkg paraj

25 dkg túró

10 dkg reszelt parmezán

só, őrölt bors

1 tojás

10 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)

a tetejére:

1 dl húsleves

2 evőkanál reszelt parmezán

5 dkg vaj

A palacsintatésztához valókat összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk, majd az olajon 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a parajt megtisztítjuk, forró vízben néhány perc alatt megfőzzük, leszűrjük, majd turmixoljuk. Az így kapott pürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a palacsintákat egyenként megkenjük vele. Mindegyiket felhengergetjük, és keresztben kettévágjuk. Az így kapott tekercsek felét szalonnaszeletekbe burkoljuk, és a "meztelen" palacsintahengerekkel felváltva kiolajozott tűzálló tálba szorosan egymás mellé állítjuk. A húslevest aláöntjük, a reszelt parmezánnal megszórjuk, a margarint rámorzsoljuk, és sütőben közepes lánggal (220°C, légkeveréses sütőben 200°C) kb. 30 percig sütjük.  Akkor jó, ha a teteje ropogósra sült.

***