A Tálaló 2015.  április 25-én elhangzott adásának a receptjei

A húsvéti ünnepnapokon kis hazánkban többnyire mindenütt hasonló fogások, sonka, tojás, kalács kerül az asztalra, de vidékenként vannak eltérő szokások, és olyan ételek is készülnek, amelyekről, nem is hallottunk. A nógrád megyei Kétbodonyban például a sonkaléből sodronyicalevest főznek, kalács helyett pipiskét sütnek. A Nyírségben és Szabolcs megyében a sárga túró annyira kedvelt, hogy csaknem minden háznál szerepel a húsvéti asztalon, sőt, a római katolikusok és a görögkeleti vallásúak a sonkával együtt még megszenteltetni is elviszik a templomba. A protestánsok ugyan nem szenteltetik, de náluk is becses helyet foglal el az ünnepi étkek között. Az itt lakók már a múlt évszázad elején ismerték ezt az egyszerű, finom édességet, ám elkészítésének fortélyait ők is a kárpátaljaiaktól az erdélyiektől lesték el. Édes és sós változatban egyaránt ismerik, s mindkettőt eszik főfogásként vagy a füstölt sonka, kolbász kísérőjeként.

 


 

 

sodronyicaleves

Sodronyicaleves

Nyolc személyre 1,5 kg sonkát 4 liter vízben puhára főzünk. Ha megpuhult, kivesszük, és visszamaradt levébe 4 gerezd fokhagymát, 2 babérlevelet, 1 kisebb vöröshagymát dobunk, és ecettel, cukorral esetleg sóval ízesítjük. Annyi tojást ütünk bele, ahány személyre tálalunk. Végül 2 deci tejfölből és 2 evőkanál lisztből habarást keverünk, ezzel besűrítjük, de csak néhány percig forraljuk. A bevert tojásokat külön is tálaljuk, a leveshez pedig pirított zsemlekockát kínálunk. Apróra vágott petrezselyemmel meg is szórhatjuk.

 

 

 

***

 

pipiskePipiske, a madársütemény

40 darabhoz három deka élesztőt megfuttatunk egy kevés cukros tejben. Ezután összegyúrjuk 50 deka fele rétes-, fele sima liszttel, 12 deka margarinnal és annyi tejjel, hogy rétestészta keménységű legyen. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt,

deszkára borítjuk, kb. 40 centi hosszú, 5-6 centi átmérőjű rúddá formáljuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk, és ezeket is cipóvá gömbölyítjük. Ezután ujjnyi vastagra sodorjuk. mindegyiket négyfelé vágjuk, és egyenként hurokra kötjük. A hurok egyik végét kicsi csőrrel fejformára alakítjuk, a másik végét ellapítjuk, és három helyen bevágjuk, ez lesz a madár farka. A fejére 2 szem borsóból szemeket készítünk. Végül a 3 tojás jól elkevert sárgájával megkenjük, és kizsírozott tepsi be rakjuk. Míg a sütő bemelegszik, addig kelesztjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

 

***

 

 

sargaturoSárgatúró

Hozzávalók

10-15 dkg nagy szemű mazsola

10 tojás

1 liter tej

2 evőkanál cukor

csipetnyi só

1 darabka vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor

A mazsolát jól megmossuk, és beáztatjuk. A tojásokat a tejben habverőveI elkeverjük, a sót, a cukrot beleszórjuk és a vaníliával ízesítjük. A jól lecsöpögtetett mazsolát is beleforgatjuk. Lassú tűzőn állandóan kevergetve addig főzzük, amíg túrószerűvé nem válik, és a leve tiszta nem lesz. Ekkor egy darab tüllbe öntjük, formás cipó alakúra igazgatjuk, majd egy tál fölét akasztva lecsöpögtetjük. Amikor már jól kihűlt és kissé megszikkadt, a tüllből tálra borítjuk és cikkekre vágva kínáljuk. Ha sósan készítjük, értelemszerűen nem kerül bele mazsola.

***