-
ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: ŐSZIBARACK
Őszibarackból befőzéshez a sárgabélű az alkalmasabb, abból is a magvaváló. Kevésbé kényes, mint lédús, hamvas, fehér testvére. Megmosás után a szemeket először vágjuk ketté, csak azután há...
-
TÁLALÓBAN: CSILLAGTÖK
Hivatalosan csillagtök - de patisszon, püspökkalap vagy ufó néven is ismerjünk - a tökfélék családjába tartozik. Legfinomabbak a zsenge, maximum 10-12 centi átmérőjű példányok, ezeket többnyire hámozni sem kell...
-
Kiskertemben ehető zöldségvirágok
Létezik olyan zöldség, aminek nem csak a termése, hanem a virágja is ehető, például a cukkinié. Nagy cukkini rajongó létemre, nem is tudom melyiket kedvelem jobban: gyönyörű napsárga virágjait, melyek...
-
A TÁLALÓBAN MÁNGOLD
Származását tekintve a mangold a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert, az ún.levélmángold. amelynek inkább a levelei fejlődnek nagyra, a levélnyelek vékonya...
-
A TÁLALÓBAN ZÖLDBAB
Adásunkban a valóban „zöld” zöldbab felhasználásához adtunk néhány ötletet. A zsenge zöldhüvelyű bab kitűnően alkalmas salátának, levesnek, tésztával házasítva, de a leghálásabb, legmutatósabb, mint k...
-
Kiskertemben csalódtam a korianderben
Koriandert idén először próbálkoztam magról vetni. Annyit ajánlják a külföldi receptekben, hogy petrezselyem helyett ezzel ízesítsük ételeinket, hogy gondoltam kipróbálom. Hamar kibújt és valóban ...
-
A TÁLALÓBAN: SÁRGABARACK
Sárgabarackot csak frissen, szezonja idején, koranyáron és nyár derekán vásároljnuk. Illata, zamata, édes íze csak a teljesen érett gyümölcsben érvényesül igazán.
...
-
ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: MEGGY
Gyorsan beérett idén a meggy, még el sem tettük a ribiszkét, és itt az új feladat. De ez nem is baj. A két gyümölcs kitűnően kiegészíti egymást. A finom, de bő levű meggyet besűríthetjük a nagy pekti...
-
A TÁLALÓBAN ZÖLDBORSÓ
1660-ban XIV. Lajos versailles-i veteményes kertjébe egy szállítmány ismeretlen zöldséget érkezett Olaszországból. A zöldborsó – mert ez volt a titokzatos küldemény –egy csapásra megnyerte az uralkodó tetszé...
-
Kiskertemben fejesedik a saláta
Mostanában, hogy néhányszor esett az eső, a saláták megnőttek, sőt egyes fejek rozsdásodni is kezdtek. Ennyit lehetetlenség salátaként megenni, még szerencse, hogy eszembe jutott sepsiszentgyörgyi Gyárfás ...
-
A TÁLALÓBAN ÚJBURGONYA
Kalóriaszegény (10 dekában 80 kalória van), tápláló és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag a burgonya, mely nagyon sokféleképpen elkészíthető, és igaz ez a újburgonyára is. Előnye, hogy ellentétben a hú...
-
Kiskertemben nő a csalán
Május végén, június elején bokorrá nő a csalán a kertben. Csipkés, harsány zöld leveleivel egyáltalán nem kelti gyomnövény benyomását. Nem is irtom, mint azelőtt, mióta tudom, hogy ha naponta néhány elm...
-
Eper, ínyenceknek is
Európában a XVII. századig csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány ...
-
ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: CSERESZNYE
Gyermekeink kedvencének, a Kis-Ázsiából származó cseresznyének egy rossz tulajdonsága van: gyorsan érik, és elég egy nyári zápor, hogy a termést tönkre tegye. Együnk amennyi belénk fér, mert g...
-
KISKERTEMBEN NEM SZOMJAZNAK A MADARAK
Sokat locsolok, hogy ne szomjazzanak a növények, és van a kertben madáritató is. De most gyorsan kitettem még néhány vízzel teli edényt, amikor megtudtam, hogy a Madártani Intézet riasztást adott...
-
A csángók ünnepi kalácsa
Pünkösdkor a moldvai csángók rengeteg kozonának nevezett kalácsot sütnek. Egy részét magukkal viszik a Csíksomlyói búcsúba, a többi szétosztják a falu gyermekei és népe között, akik mindig nagyon örvenden...
-
Virágok pongyolában
Akácvirágból, bodzából különleges, csak ilyenkor tavasz végén elkészíthető fogásokkal lephetjük meg a családot, főként a gyerkeket. Ha azonban virágokat szeretnénk sütni, nem mindegy hol szedjük azokat.
...
-
ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: EPER
Ha megjelenik az eper, visszavonhatatlanul itt a tavasz, és kezdődik a nagy befőzőszezon.
Tény, hogy az eper drága portéka, ezért a belőle készült dzsem nagy becsben áll az télire eltett gyümölcsök k...
-
KISKERTEMBEN ÉDESKÖMÉNY
Nagyon örömre kis kertemben kibújtak a fejes saláták és az újhagymák, de olyan zsengék, hogy csak a szemet hizlalják, az asztalra még nem kerülhetnek.
Annál bujábban rázza hamvas levélpamacsait a tavaszi sz...
-
Csirkecombok ideje
Friss fejes saláta megjelenésével most érkezett el az „idei” rántott csirkecomb ideje, de minden évszakban kitűnő választás. Azért, hogy igazán jóízű pecsenyét kapjunk, érdemes a combokat a sütés előtt elők...