Archívumok

Szűrő 

  • Új szezon, újra befőzés: Őszibarack

    ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: ŐSZIBARACK Őszibarackból befőzéshez a sárgabélű az alkalmasabb, abból is a magvaváló. Kevésbé kényes, mint lédús, hamvas, fehér testvére. Megmosás után a szemeket először vágjuk ketté, csak azután há...
  • TÁLALÓBAN CSILLAGTÖK

    TÁLALÓBAN: CSILLAGTÖK Hivatalosan csillagtök - de patisszon, püspökkalap vagy ufó néven is ismerjünk - a tökfélék családjába tartozik. Legfinomabbak a zsenge, maximum 10-12 centi átmérőjű példányok, ezeket többnyire hámozni sem kell...
  • KISKERTEMBEN EHETŐ VIRÁGOK

    Kiskertemben ehető zöldségvirágok Létezik olyan zöldség, aminek nem csak a termése, hanem a virágja is ehető, például a cukkinié. Nagy cukkini rajongó létemre, nem is tudom melyiket kedvelem jobban: gyönyörű napsárga virágjait, melyek...
  • TÁLALÓBAN MÁNGOLD

    A TÁLALÓBAN MÁNGOLD Származását tekintve a mangold a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre viszont a spenót édestestvére. Két fajtája ismert, az ún.levélmángold. amelynek inkább a levelei fejlődnek nagyra, a levélnyelek vékonya...
  • TÁLALÓBAN ZÖLDBAB

    A TÁLALÓBAN ZÖLDBAB Adásunkban a valóban „zöld” zöldbab felhasználásához adtunk néhány ötletet. A zsenge zöldhüvelyű bab kitűnően alkalmas salátának, levesnek, tésztával házasítva, de a leghálásabb, legmutatósabb, mint k...
  • Kiskertemben csalódtam a korianderben

    Kiskertemben csalódtam a korianderben Koriandert idén először próbálkoztam magról vetni. Annyit ajánlják a külföldi receptekben, hogy petrezselyem helyett ezzel ízesítsük ételeinket, hogy gondoltam kipróbálom. Hamar kibújt és valóban ...
  • A TÁLALÓBAN: SÁRGABARACK

    A TÁLALÓBAN: SÁRGABARACK Sárgabarackot csak frissen, szezonja idején, koranyáron és nyár derekán vásároljnuk. Illata, zamata, édes íze csak a teljesen érett gyümölcsben érvényesül igazán. ...
  • Új szezon, újra befőzés: Meggy

    ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: MEGGY Gyorsan beérett idén a meggy, még el sem tettük a ribiszkét, és itt az új feladat. De ez nem is baj. A két gyümölcs kitűnően kiegészíti egymást. A finom, de bő levű meggyet besűríthetjük a nagy pekti...
  • A TÁLALÓBAN ZÖLDBORSÓ

    A TÁLALÓBAN ZÖLDBORSÓ 1660-ban XIV. Lajos versailles-i veteményes kertjébe egy szállítmány ismeretlen zöldséget érkezett Olaszországból. A zöldborsó – mert ez volt a titokzatos küldemény –egy csapásra megnyerte az uralkodó tetszé...
  • Kiskertemben fejesedik a saláta

    Kiskertemben fejesedik a saláta Mostanában, hogy néhányszor esett az eső, a saláták megnőttek, sőt egyes fejek rozsdásodni is kezdtek. Ennyit lehetetlenség salátaként megenni, még szerencse, hogy eszembe jutott sepsiszentgyörgyi Gyárfás ...
  • A TÁLALÓBAN ÚJBURGONYA

    A TÁLALÓBAN ÚJBURGONYA Kalóriaszegény (10 dekában 80 kalória van), tápláló és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag a burgonya, mely nagyon sokféleképpen elkészíthető, és igaz ez a újburgonyára is. Előnye, hogy ellentétben a hú...
  • KISKERTEMBEN NŐ A CSALÁN

    Kiskertemben nő a csalán   Május végén, június elején bokorrá nő a csalán a kertben. Csipkés, harsány zöld leveleivel egyáltalán nem kelti gyomnövény benyomását. Nem is irtom, mint azelőtt, mióta tudom, hogy ha naponta néhány elm...
  • Eper, ínyenceknek is

    Eper, ínyenceknek is Európában a XVII. századig csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány ...
  • Új szezon, újra befőzés: Cseresznye

    ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: CSERESZNYE   Gyermekeink kedvencének, a Kis-Ázsiából származó cseresznyének egy rossz tulajdonsága van: gyorsan érik, és elég egy nyári zápor, hogy a termést tönkre tegye. Együnk amennyi belénk fér, mert g...
  • KISKERTEMBEN NEM SZOMJAZNAK A MADARAK

    KISKERTEMBEN NEM SZOMJAZNAK A MADARAK   Sokat locsolok, hogy ne szomjazzanak a növények, és van a kertben madáritató is. De most gyorsan kitettem még néhány vízzel teli edényt, amikor megtudtam, hogy a Madártani Intézet  riasztást adott...
  • TÁLALÓ BEHARANGOZÓ

    A csángók ünnepi kalácsa Pünkösdkor a moldvai csángók rengeteg kozonának nevezett kalácsot sütnek. Egy részét magukkal viszik a Csíksomlyói búcsúba, a többi szétosztják a falu gyermekei és népe között, akik mindig nagyon örvenden...
  • Virágok pongyolában

      Virágok pongyolában Akácvirágból, bodzából  különleges, csak ilyenkor tavasz végén elkészíthető fogásokkal lephetjük meg a családot, főként a gyerkeket. Ha  azonban virágokat szeretnénk sütni, nem mindegy hol szedjük azokat. ...
  • Új szezon, újra befőzés: Eper

    ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: EPER Ha megjelenik az eper, visszavonhatatlanul itt a tavasz, és kezdődik a nagy befőzőszezon. Tény, hogy az eper drága portéka, ezért a belőle készült dzsem nagy becsben áll az télire eltett gyümölcsök k...
  • KISKERTEMBEN ÉDESKÖMÉNY

    KISKERTEMBEN ÉDESKÖMÉNY   Nagyon örömre kis kertemben kibújtak a fejes saláták és az újhagymák, de olyan zsengék, hogy csak a szemet hizlalják, az asztalra még nem kerülhetnek. Annál bujábban rázza hamvas levélpamacsait a tavaszi sz...
  • TÁLALÓ BEHARANGOZÓ

    Csirkecombok ideje   Friss fejes saláta megjelenésével most érkezett el az „idei” rántott csirkecomb ideje, de minden évszakban kitűnő választás. Azért, hogy igazán jóízű pecsenyét kapjunk, érdemes a combokat a sütés előtt elők...