Ősszel szőlővel

Diós tészta készült ebédre, amikor is az asztalon ott állt a gyümölcsöstál tele szőlővel.  Szép napos őszi idő volt, szinte indítatva érezte az ember magát, hogy csipegessen a gyümölcsből. És ekkor egy pillanat alatt megszületett az ötlet: a porcukros diós metéltre szórjunk szőlőszemeket. Az ízek és a színek olyan harmóniája született meg, ami párját ritkítja. Ennél egyszerűbbet és nagyszerűbbet így ősszel nem is tudnék ajánlani senkinek.

Tovább...

Újkrumpli görögösen

A görög saláta már jó ideje  meghódította  a gyomrán át  a magyarok  szívét.  Íme egy kísérlet arra , hogy  az újkrumplit  is    görögösre „hangszerelve” tálaljuk..  A lelke, a feta sajt, különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható. Az újkrumpli   így elkészítve szokatlan, de miután nálunk  egész  nyáron népszerű  alapanyag    biztosan szívesen  kóstolja  mindenki. Hide­gen, melegen, egyaránt tálalhatjuk.

Tovább...

Pirított burgonyatallér gyömbéres almával

Itt az ideje, hogy felhasználjuk a megmaradt tavalyi burgonyát. Megreszelt öreg krumpliból számtalan különböző elnevezésű  lepény ismeretes  a magyar konyhában, amelyeket  vidékenként eltérően  szebbnél szebb  névekkel illetnek,  ilyenek például:  tócsi, tócsni, macok, cicege, lapcsánka, gánica, matutka, krumpliprósza, görhöny lapotyka, lepkepotyi, placki, bramborák. Most  egy  merőben új, modern változatát  ismerhetjük meg.

Tovább...

Mandulamártás zöldekkel

Sokan vannak  vegetáriánusok, és olyanok is, akik nem ragaszkodnak hozzá, hogy minden nap hús legyen a tányérjukon.  Ahhoz viszont, hogy a párolt zöldségek ne legyenek  unalmasak, kell valami, amitől jobban csúsznak,  olyasmi például mint a spanyolok mandulamártása, ami  izgalmas kísérője lehet a brokkolinak,  kelbimbónak, céklának,, ami még most,  tavaszútón, is kapható.

Tovább...

Sodronyicaleves Húsvét után

Kevés kifejezetten húsvéti levest ismerünk, ez a Nógrád megyei Kétdobronyból  való két szempontból is figyelemreméltó.  Leleményesen felhasználja  a  sonka főzősekor elkerülhetetlenül keletkező  sonkalevet, és pikáns ízesítésével a tömény főzőléből  újszerű, kellemes,  már-már könnyűnek mondható levest varázsol.  A tetejére szórt, apróra vágott petrezselyemtől  üdébb, étvágygerjesztőbb lesz.

Tovább...