KISKERTEMBEN TÉLI CSICSÓKASZÜRET

Néhány évvel ezelőtt kertem reménytelenül terméketlen részébe csicsókát ültettem, merthogy halottam: igénytelen. Ki is kelt mindenféle gondozás nélkül, hatalmas zöld szárakat növesztett, ősszel virágzott és koratélen már szedhettem a gumóit. Rengeteget. Ilyen konyhakertészi sikerben még nem volt részem. Karácsony előtt, a fagyok elől kiástam mind, egy hatalmas vesszőkosár megtelt vele. Több mint tíz  kilónyi csicsókát osztogattam el azzal, hogy mindenki kísérletezzen az elkészítésével. Megérkeztek az első eredmények! Azóta is minden évben szerepel a nálunk csicsóka a téli étlapon.

 

Tejszínes csicsóka krémleves

Hozzávalók:

30 dkg burgonya

50 dkg csicsóka

1ltr csirke vagy zöldség alaplé

2,5 dl víz

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1/2 kiskanál őrölt szerecsendió

1 dl tejszín

díszitéshez:

pirospaprika

apróra vágott snidling

A burgonyát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az alapléhez hozzáadjuk a vizet és a burgonyát beletesszük főni. Közben a csicsókákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk és amint az egyes darabokkal készen vagyunk beledobjuk a fővő burgonya mellé. Ezt követően a megtisztított fokhagymát is hozzáadjuk, majd az egészet lefedve 20-30 percig puhára főzzük. A megfőtt zöldségeket sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük majd merülő mixerrel összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amivel készre főzzük a levest anélkül, hogy felforralnánk. Meleg tányérokba szedve meghintjük pirospaprikával, összevágott snidlinggel. Finom ropogós kenyérrel tálaljuk.