Heti ajánlat: medvehagymás túrós pogácsa

Csokorba kötve már mindenütt árulják a vadon termő medvehagyma harsány zöld,  fokhagyma illatú, vitamindús leveleit. Remek fűszer, apróra vágva friss ízt ad a túrónak, sajtkrémnek, joghurtnak, tejfölnek, de salátákba, szendvicsekbe is illik.

Miután rövid a szezonja megszárítva, lefagyasztva el lehet tenni, és bármikor fel lehet használni például egy jófajta teljes kiőrlésű liszttel gyúrt túrós pogácsába. Nagyon finom, de ne feledjük, hogy határozottan fokhagyma illatú. Ettől izgalmas!

 

 

Medvehagymás túros pogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 kiskanál só
  • 1 dl hidegen sajtolt olaj
  • 25 dkg tehéntúró,
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • fél csokor medvehagyma

A kétféle lisztet a sóval és az olajjal összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a túrót, 1 egész tojást, és fél deci langyos vízbe morzsolt és feloldott élesztőt. Végül a megmosott, durván feldarabolt medvehagymát is belekeverjük.. Kb. 1 deci tejföllel az edény falától elváló tésztává gyúrjuk össze, ha kell, a maradék tejföllel lágyíthatjuk. 20 percnyi kelesztés után belisztezett deszkán 1,5-2 centi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét felvert egész tojással megkenjük. 200ºC-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 185 °C) 15 perc alatt pirosra sütjük.

Elkészítési ideje:50 perc-1 óra a háziasszony ügyességétől függően.