A Tálalóban sárgarépa

 

 A sárgarépa konyhánk univerzális alapanyaga, szinte felsorolhatatlan hányféle módon, formában, ízesítéssel készíthető el. Finom édesen és sósan, főve és nyersen. Fekete retekkel, céklával, almával, zellerrel, lilahagymával, fokhagymával házasítva „feldobhatja” a tél végi, fáradóban lévő étrendünket. Sose felejtsünk el néhány csöpp olajat adni hozzá, hogy zsírban oldódó vitaminjai érvényesüljenek! Az Infórádió Tálaló adásában 2018.február 17-én elhangzott receptek itt olvashatók, de meg is hallgathatják őket.

 Francia sárgarépa

  Hozzávalók

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál enyhe (5%-os) ecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál mustár

 

A sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyan lereszeljük. Az olajat az ecettel, az összezúzott fokhagymával meg a mustárral összekeverjük, és a reszelt répát beleforgatjuk. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, de napokig tárolható. Csak tálalás előtt sózzuk meg, de akkor is csak nagyon vigyázva, mert leheletnyi elég belőle. Télen-nyáron finom, vitamindús előétel, de könnyű vacsorafogásként is megállja a helyét. Mivel francia eredetű fogás, friss franciakenyeret vagy zsemlét kínáljunk hozzá.

 

 Sárgarépás nyúlcomb aszalt sárgabarackkal

 

Hozzávalók:

  • 4 nyúlcomb
  • só, őrölt bor
  • 1 kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg zsenge sárgarépa
  • 5 evőkanál olaj
  • 5 evőkanál száraz fehérbor
  • 2,5 dl erőleves

 

 

 

A megmosott, leszárogatott nyúlcombokat sóval, borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük. Amíg a zöldséget megtisztítjuk, állni hagyjuk. A vöröshagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, a sárgarépákat meghámozzuk. A nyúlcombokat a megforrósított olajban mindkét oldalon pirosra sütjük, majd kiemeljük, és félretesszük. A visszamaradt olajban a vékonyan felszeletelt hagymát meg fokhagymát megfuttatjuk. A borral felengedjük, és az erőlevest is beleöntjük. A combokat belefektetjük, és lefödve, 25 percig kis lángon pároljuk. Közben néhányszor meg is forgatjuk. A sárgarépát vastagabb karikákra vágjuk, a sárgabarackokat elfelezzük, a húshoz adjuk, és még 25 percig főzzük. Végül a levét fedő nélkül 5-10 percig sűrűsödni hagyjuk.

Mákos, sárgarépás püspökkenyér

 

Hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja és felének kifacsart leve
  • 4 tojás
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • a díszítéshez: mandula

A puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a narancs levével és reszelt héjával, és egy csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát nem kapunk. A meghámozott sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk. Ezután a lisztet, a darált mandulát és mákot is beleszórjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként adagoljuk hozzá. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával megtöltjük, a tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 160°C) kb. l órán át sütjük. (Tűpróbával bizonyosodunk meg arról, hogy átsült-e.) A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.