A Tálóban savanyúkáposzta-saláták

Tudták-e, hogy annyi minden mellett a savanyú káposztát is a kínaiak találták fel? Ha ezt nem is, de azt tudni kell, hogy megerjesztett káposztában a C vitaminon kívül jelen vannak a B 12 vitamin felbecsülhetetlen értékű molekulái. Ezek felelősek a szellemi és mentális frissességünkért, a stressz tűrő képességünkért, a csontok, izmok erősítésért, immunrendszerünk támogatásáért. Az Inforádió 2018. január 6-án elhangzott TÁLALÓ adásának receptjei savanyú káposztából készültek.

 

Babos savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg kisebb szemű száraz fehér bab
  • 1-2 babérlevél
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél csokor metélőhagyma

A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, és a babérlevéllel fűszerezve, kissé megsózva puhára főzzük, levében hűlni hagyjuk. A káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk, hogy a szálai ne legyenek túl hosszúak. Utána az olajon kevergetve megforrósítjuk, megborsozzuk, és lefödve 20-25 perc alatt megpuhítjuk. Végül a fedelet levéve addig hagyjuk a tűzön, míg minden leve el nem párolog. A póréhagymát megtisztítjuk. vékony karikákra vágjuk. Az olajat a porcukorral simára keverjük, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, majd a póréval, a lecsöpögtetett és leöblített babbal meg a kihűlt káposztával összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha kell, kissé megsózzuk.

Tipp:

  • Gyorsabban elkészülünk, ha konzervbabot használunk, ma már nagyon jó minőségűek kaphatók. Levét leszűrjük,  és le is öblítjük, így keverjük a saláta többi hozzávalójába.
  • Kukoricacsira-olaj helyett tökmagolajat vagy extra szűz olíva olajat is használhatunk.

 

Sonkás savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 2 lilahagyma
  • 1 csomó hónapos retek
  • arasznyi kígyóuborka
  • az öntethez:
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1 kiskanál almaecet
  • só, őrölt bors
  • 8-10 szál metélőhagyma
  • A savanyú káposztát rövidebb szálakra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a retket meg a kígyóuborkát félbevágjuk és felszeleteljük. A porcukrot 1,5 deci vízben föloldjuk, ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és az összes hozzávalót beleforgatjuk. Tálaláskor felaprított metélőhagymával megszórjuk.

Tipp:

  • A sonkát főtt, füstölt nyelvvel is helyettesíthetjük.
  • Még finomabb lesz a salátánk, ha mézes almaecetet veszünk hozzá.

Gombás savanyúkáposzta-saláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg gomba
  • 1 kiskanál almaecet
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 10 dkg konzervkukorica
  • A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és enyhén sós, ecetes vízben megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A sárgarépát meg a szárzellert megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A káposztát kissé felaprítjuk, hogy rövidebb szálú legyen, és az olajjal meglocsoljuk. Végül a kukoricával, a kihűlt, lecsöpögtetett gombával, a sárgarépával és a szálzellerrel összekeverjük.
   Tipp:
  • Különlegesebb lesz a salátánk, ha valamilyen friss erdei gombát veszünk hozzá.
  • A sárgarépát reszelhetjük is.