Mézes fogások

A méz nemcsak a reggeli kalácson vagy süteményben finom. Nagyszerű ízesítője a salátaönteteknek, koktéloknak, mártásoknak, krémeknek, de gazdagíthatja a húsok pácát is, sőt a  roston sülő pecsenyénket is kenegethetjük vele.

Mézes fűszeres csülök

Mézes csülök Hozzávalók (6 személyre):
  • 1 csülök (kb. 1,5 kg)
  • só, őrölt bors
  • 2 leveskocka (lehetőleg bio minőségű)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 körömnyi gyömbér
  • csipetnyi ánizs
  • 3-4 szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 5-6 szem bors
a páchoz:
  • 8 evőkanál olaj
  • 5 dkg méz
  • 1 mokkáskanál currypor
  • 3 dl száraz fehérbor

A csülköt megmossuk, majd a bőrét a csonttal párhuzamosan egy éles késsel 2 ujjnyi távolságokban bevagdossuk. Sóval, borssal köröskörül bedörzsöljük, majd letakarva 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután egy akkora lábasban, amibe a csülök belefér, kb. 4 liter vizet felteszünk melegedni. A leveskockákat belemorzsoljuk, a meghámozott fokhagymával, a gyömbérrel, az ánizzsal, a szegfűszeggel, fahéjjal és borssal fűszerezzük. Amikor az ízes lé felforrt, a csülköt beletesszük, és lassan gyöngyöző forrással kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ezután az olajat, a mézet, a curryport és a bort összekeverjük. A csülköt egy olajjal kikent tepsibe átemeljük, és a mézes mártással kenegetve minden oldalát ropogósra sütjük.


Mézes csirkecomb

Mézes csirkecomb Hozzávalók:
  • 8 csirke alsócomb
  • 2 gerezd fokhagyma
a mézes paradicsomos páchoz:
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kínai ötfűszer-keverék

A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, majd fokhagymával köröskörül jól bedörzsöljük. A páchoz a 4 evőkanálnyi olajat a ketchuppal, a Worcester szósszal, a mézzel és a kínai ötfűszer-keverékkel összekeverjük. (Ilyet már minden nagyobb élelmiszerüzletben kapunk, érdemes megvenni, mert sok fogás gyors, egzotikus ízesítésére kiváló.) A fokhagymás csirkecombokat ebbe a mézes, paradicsomos pácba forgatjuk, egy napig állni hagyjuk. Ezután sütőben rácson,­ ami alá tepsit csúsztattunk­, vagy szabadban, forró roston aranybarnára sütjük. Közben páclevével locsolgatjuk. Pompás lesz.


Mézes sütőtökkenyér

Mézes sütőtökkenyér Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg méz
  • 1 tojás
  • 35 dkg sütőtök (hámozás és kimagozás után mérve)
  • 10 dkg cukor
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

A vajat mézzel meg a tojással habosra keverjük. A sütőtököt lereszeljük, és hozzáadjuk. A cukor is beleszórjuk, majd a lisztet a szódabikarbónával és fahéjjal alaposan elvegyítjük, végül az összes hozzávalót jól összegyúrjuk. Egy püspökkenyérformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát belesimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C°-on (légkeveréses sütőben 165 C°) kb. 45 percig – illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vékonyra szeletelve vajjal vagy lekvárral megkenve kitűnő reggeli vagy uzsonna sütemény. Ha kissé száradni kezd, meg is piríthatjuk.