Sütemények

Fancsal Abaújban található ősi magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik.

Fancsali csíkos barackos

Fancsali csíkos barackos Hozzávalók: a linzertésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja
  • töltelékhez:
  • 20-25 dkg világos színű baracklekvár
a piskótához:
  • 8 tojás
  • 8-8 evőkanál finomliszt és porcukor
  • 8 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál darált dió
  • 1 tasak vaníliás cukor
a tészta nyújtásához:
  • liszt
a tepsi kikenéséhez:
  • vaj

Először egy linzertésztát készítünk, amihez a hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután 2/3 részét belisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy közepes nagyságú kivajazott tepsibe terítjük, majd rákenünk legalább félüvegnyi szép, világos színű, házi baracklekvárt. A tetejére rásimítjuk a 8 tojásból készített piskótát, amelybe 8 evőkanál olajat, 8 evőkanál darált diót 1 tasak vaníliás cukrot is belekevertünk. A félretett egyharmadnyi linzertésztából csíkokat, sodrunk, és a tetejére fektetjük. Ezek aztán a piskótatésztába süllyednek, de fehérek maradnak és megsülve szinte világítanak a baracklekvár narancssárga és a dióspiskóta barna színe között.


Bécsi apácafánk

Bécsi apácafánk Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • 27 dkg méz
  • 2 száraz zsemle
  • 6 dkg őrölt mandula
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 szem őrölt szegfűszeg
  • 1 narancs reszelt héj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tejszín
  • a  tészta megkenéséhez: 1 tojás
  • a tepsi kikenéséhez vaj

Hét deka mézet felmelegítünk, és a finomra darált zsemlemorzsával, őrölt mandulával, fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs és a citrom reszelt héjával jól összedolgozzuk. Mikor kihűlt, mogyoró nagyságú golyókká formázzuk. A maradék 20 deka mézből, a 3 tojássárgájából a tejszínnel és a liszttel nem túl kemény tésztát gyúrunk. Belisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, majd a felét kirakjuk a mézes mandulás golyócskákkal. A közöket felvert tojással megkenjük, majd betakarjuk a tésztalap másik felével.  A golyócskák körül a tésztát lenyomkodjuk, és kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk Egyenként vékonyan kivajazott sütőlapra rakosgatjuk, és közepesen előmelegített (180° C; légkeveréses sütőben 165°C) sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, finoman porcukrot szitálunk a tetejére.


Csodadiós

Csodadiós Hozzávalók:
  • 2 pohár tejföl (vagy 1 pohár tejföl és 1 pohár joghurt – 1 porhár = 2dl)
  • 2 tejfölös pohár porcukor
  • 2 tejfölös pohár rétes liszt
  • 2 tejfölös pohár őrölt dió
  • 2 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • a tepsi kikenéséhez: vaj
  • a tetejére szárított meggy áfonya, cukrozott narancshéj vagy mazsola és tortabevonó

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és egy közepes méretű, jól kivajazott tepsibe öntjük. A meggyet vagy az apróra vágott narancshéjat ritkásan tetejére a szórjuk.  (A gyümölcs el is maradhat, a nélkül is nagyon finom.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180° C; légkeveréses sütőben 165° C) kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt a tetejét tortabevonóval, vagy vajjal kevert olvasztott csokoládéval bekenjük. Amikor a csokoládé-bevonat megszilárdult a süteményt hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tálra.