HETI AJÁNLAT:CITROMHABOS PISKÓTATEKERCSA piskótatekercs könnyű sütemény, ami az elkészítését illeti, és noha az alábbi citromkrémmel töltve már nem tartozik a kifejezetten „kímélő" édességek közé, krémessége miatt mégis könnyűnek érezzük. A nehéz ünnepi sütemények után üdítő befejezése lehet egy vasárnapi ebédnek.
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás 6 evőkanál porcukor 6 evőkanál finomliszt, csipetnyi só a krémhez: 3,5 dl tejszín fél rúd vanília 7 dkg cukor 5 tojássárgája 1 kanál finomliszt 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
A tojások sárgáját a cukor kétharmad részével habosra keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy, hogy a maradék cukrot a vége felé hozzáadjuk. Ezután óvatosan a tojásos masszába forgatjuk, végül apránként a lisztet is beleszitáljuk. Ujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt sütőlapra önjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20 perc alatt megsütjük. Benedvesített konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát összegöngyöljük, így hagyjuk kihűlni. A krémhez a a vaníliával és a citrom reszelt héjával ízesített tejszínt kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Közben a cukrot a tojások sárgájával kikeverjük, majd belecsorgatjuk a citromlevet és beleszitáljuk a lisztet. Ezután a vaníliás tejszínt (amiből a vaníliarudat kidobtuk), habverővel verve beleöntjük, tűzre tesszük és szünet nélkül tovább verve addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor lehúzzuk, és kihűlésig tovább verjük. Végül egyenletesen a kitekert piskótalapra kenjük, felgöngyöljük, és kínálásig hűvös helyre tesszük. Elkészítési ideje: a hűtéssel együtt 1 óra 30 perc Tipp
|