TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ + 1

A tél a pástétomok ideje. Az ideális ilyenkor novemberben az lenne, ha libamájból készíthetnénk, de mert az rendkívül drága holmi, csirkemájjal is helyettesíthetjük. Az ízesítése hasonló a klasszikus libamájpástétoméhoz, ropogós pirítósra kenve tökéletes hideg téli vacsorára való.

Az Infórádióban elhangzott recepteket a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják, de a keresőbe beírva számos csirkemájas fogást találhatnak.

 

Csirkemájpástétom

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
2,5 dl tej az áztatáshoz
1 vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
késhegynyi őrölt bors
1 kis kanál só
1 mokkáskanál mustár
késhegynyi őrölt szegfűszeg, reszelt szerecsendió, fél mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sherry vagy félédes tokaji aszú
5 dkg vaj
a tetejére: 10 dkg vaj


A csirkemájakat lehártyázzuk, megmossuk, és egy tálba rakjuk. A tejet ráöntjük, majd lefedve 2-3 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára, hűtőszekrénybe tesszük. A pástétom készítésekor a vöröshagymát megtisztítjuk, és lereszeljük. A fokhagymát présen áttörjük majd a kettőt együtt 2 evőkanál olajon, közepes lángon üvegesre sütjük. Közben megborsozzuk, a só felét és az összes fűszert beleszórjuk.  A csirkemájat jól lecsöpögtetjük és a maradék olajon, közepes lángon 5-6 percig sütjük, közben a többi sót is hozzáadjuk. Akkor jó, ha a közepe szép rózsaszínű marad, de nem véres. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a legnagyobb májat félbevágjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd az egészet mixerrel pépesítjük. A sherryt a vajjal együtt a májhoz adjuk, és habosra keverjük, végül a fűszeres hagymával ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk. A kész pástétomot szorosan hideg vízzel kiöblített formába töltjük. Végül a vajat fölolvasztjuk, és 2-3 percig forraljuk. Ez alatt szépen kitisztul, aranysárga lesz. Még folyékonyan, de már nem forrón, a májpástétomra merjük és hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a vaj a tetején megdermedjen, s elszigetelje a levegőtől. Letakarva, hűtve kb. két hétig eláll.

Elkészítési ideje: 1 óra + a máj áztatása + dermesztés

 

Tipp:

  • Az áztatás azért kell, hogy a máj kissé kifehéredjen, és a tejtől hogy jobb ízű legyen.
  • Kacsa- vagy pulykamájból is készíthetjük; ezeket is darabokra vágva áztatjuk a tejbe.
  • A többféle fűszer helyett használhatunk pástétom fűszerkeveréket is.