Hogyan készül a rétes? - Kezdőknek

 

Kész réteslapok töltése

 

Ez olyan egyszerű eljárás, hogy szinte el sem lehet rontani, ha a lépésről lépesre követjük a leírást. Példaként egy almás, diós, mazsolás rétes készítését mutatjuk be. A munka elkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 200° C-ra (légkeversütőt 180°C-ra).

 

kenes1. Egy tiszta konyharuhát vízbe mártunk, majd jól kicsavarjuk és a munkalapra vagy gyúródeszkára fektetjük. A réteslapokat a csomagolásból kibontjuk, és négyet a nedves konyharuhára fektetünk (ha több van a csomagban, azt felhasználásig visszatesszük, és nedves ruhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon). A réteslapokat egyenként óvatosan megemeljük (mindig az alsó lappal kezdjük), és a közüket olajjal finomat megkenjük azért, hogy sülés közben ne ragadjanak össze.

 

 

 

 

 

 

 

dioszoras2. A felső lapot egy réteg darált dióval megszórjuk, ez felfogja majd a nedvességet és egyben finom ízt ad a süteménynek. Lehet először némi zsemle- vagy kekszmorzsát is szórni a réteslapra és csak azután a diót. Így biztosan nem fog átázni.

 

 

 

 

 

 

almareszeles3. A diórétegre egy sor meghámozott almát reszelünk. A kevésbé gyakorlottak először egy tálba reszeljék, ha nagyon sok levet ereszt, akkor kicsit ki is nyomkodhatják, majd aztán szórják a dióra. A reszelt alma csak éppen fedje el a diót, ha túl sokat teszünk rá, eláztatja a süteményünket.

 

 

 

 

 

 

 

ujabbdioszoras4. A reszelt almát ismét egy sor darált dióval hintjük meg, így a két dióréteg közre fogja az almát és megfogja a nedvességet.

 

 

 

 

 

 

 

 

fahejszoras5. A fahéj nagyszerűen illik az almához, ezért megszórhatjuk vele a tölteléket, de csak nagyon óvatosan, mert amilyen finom, amolyan aromás fűszer is, könnyen elronthatja a rétes ízharmóniáját.

 

 

 

 

 

 

 

mazsolaszoras6. Ezután beáztatott mazsolát szórunk a diós reszelt almára, ez is gazdagítja a tölteléket, és kevesebb cukrot kell majd használni, hiszen a mazsola finom édes.

 

 

 

 

 

 

 

 

cukorszoras7. A cukor nem maradhat ki, viszont mindenki ízlése szerint kevesebbel vagy többel édesítheti a tölteléket. Néhány kiskanálnyi vaníliást se sajnáljunk a rétesünktől. Használjunk eredeti vaníliával ízesítetett zacskós vagy házilag vaníliarúddal kevert porcukrot.

 

 

 

 

 

 

8. Ezzel elkészült a töltelék. Ne hagyjuk állni. Azonnal kezdjük el a feltekerést.

 

hengeriteskezdet9. A konyharuha segítségével a réteslapokat ügyesen elkezdjük felgöngyölni. Lassan, óvatosan haladjunk, hogy a lapok ne törjenek és szép egyenletes vastagságú rudat kapjunk.

 

 

 

 

 

 

 

tovabbhengerites10. A feltekert réteslapok végét picit tömködjük vissza, vagy jól nyomjuk össze, nehogy a töltelék kifolyjon sülés közben. A konyharuha segítségével a rudakat átemeljük egy sütőlapra, amelyet sütőpapírral már előre kibéleltünk.  A rétesek tetejét vékonyan megkenjük olajjal, és a tepsit betoljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt megsül, de figyeljük, nehogy megégjen, a tetejének világos barnára kell csak színeződnie.

 

 

 

 

 

 

keszretes13. Sütés után megvárjuk, amíg a rétes kihűl, csak azután szeleteljük, ferde, legalább 5-7 centi széles szeletekre. Tálaláskor porcukrot szitálunk a tetejére.