A Tálaló 2016. júius 16-án elhangzott adásának receptjeiA zöldhüvelyű, fiatal zöldbab kitűnően alkalmas salátának, főzeléknek, levesnek. de a leghálásabb, mint könnyű köret: Nálunk alig készítenek zöldbabból ilyet, ezért most ehhez szolgálok néhány ötlettel. Ám akármilyen zsenge a zöldbabunk, mégse együk nyersen, mert a benne lévő Phasin nevű fehérje káros az emberi szervezetre. A forrázás és a főzés azonban közömbösíti hatását. Legjobb, ha megmossuk, majd kevés sós vízben (amiben olaj is lehet) 10-15 percig pároljuk. Zöldbab paradicsomgyűrűbenHozzávalók 50 dkg zsenge zöldhüvelyű zöldbab 3 kiskanál olívaolaj 1-1 csapott kiskanál apróra vágott kakukkfű-, majoránna-, zsálya-, menta- és tárkonylevél 2 gerezd fokhagyma 2 nagy érett lukullusz paradicsom A megmosott zöldbabot forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és kb.10 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük, és egy mély tálba tesszük. Az olívaolajjal meglocsoljuk, a felaprított zöldfűszerkeverékkel és fokhagymával megszórjuk. Gyengéden összerázzuk, hogy az öntet mindenütt a szálakra tapadjon, és így hagyjuk kihűlni. Közben a paradicsomokat megmossuk, és fél centi vastagon felszeleteljük. Magos belsejét ügyesen kivágjuk, hogy szép formás paradicsomgyűrűket kapjunk. A kihűlt babszálakat ötösével, hatosával kis kévékbe rendezzük, és mindegyikre egy paradicsomgyűrűt húzunk. Könnyű vegetáriánus fogásként vagy sültek köreteként, – látványnak és ízélménynek egyaránt – kiváló. ***
Mandulás zöldbab burgonyávalHozzávalók 40 dkg zsenge zöldbab 5 dkg vaj só 40 dkg apró szemű újburgonya 3 evőkanál olaj 5 dkg mandulaforgács A zöldbabot megmossuk, és enyhén sós, leheletnyi cukorral ízesített ízben roppanósra főzzük. Jól lecsöpögtetjük, majd olvasztott vajba forgatjuk. A megtisztított burgonyát vastag falu serpenyőben, rázogatva, mint ahogyan az újkrumplit szokás, az olajon ropogósra sütjük. Közben a mandulaforgácsot szárazon megpirítjuk. Tálaláskor a zöldbab tetejére szórjuk. a burgonyaszemeket mellégurítjuk. Grillezett halhoz, sonkához kitűnő köret. ***
Paradicsomos zöldbabHozzávalók 40 dkg zöldhüvelyű zöldbab 1 vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 5 evőkanál olaj diónyi vaj 3-4 ágacska kakukkfű 1 dl zöldség- vagy húsleves 40 dkg paradicsom só, őrölt bors A babot megmossuk, és a szálakat félbevágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olaj meg a vaj keverékén megfuttatjuk. A kakukkfűvel megszórjuk, majd a zöldbabot hozzáadjuk. A levessel, vagy ennek hiányában vízzel felengedjük, és puhára pároljuk. Közben a paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, hogy a héját könnyen le tudjuk húzni, majd kimagozzuk és feldaraboljuk. Mielőtt a bab teljesen megpuhulna, a paradicsomot belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és még néhány percig együtt főzzük. végül összeforraljuk. Burgonyalepényhez, grillezett húsok mellé köretnek tálaljuk. *** |