A Tálaló 2016 június 11-én elhangzott adásának receptjei

A kalóriaszegény (10 dekában 80 kalória van), tápláló és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag burgonya nagyon sokféleképpen elkészíthető, és igaz ez a újburgonyára is. Előnye, hogy ellentétben  a húsfélékkel, nem emeli a vérzsírok szintjét, s jótékonyan hat a magas vérnyomásra is. Közvetlenül a héja alatt található a legtöbb vitamin és értékes anyag. Az újburgonyát nem is kell meghámozni, elég ha egy kefével, vagy dörzsivel  a könnyen lehámló  réteget ledörzsöljük a szemekről. A biológiai módszerekkel termesztett  burgonya héjával együtt fogyasztható.


 

szardiniaiujburgonyaSzardíniai újburgonya

Hozzávalók:

1,2 kg újburgonya

4 evőkanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

4 szál rozmaring

só, őrölt bors

20 dkg olajbogyó vegyesen

1 dl száraz fehérbor

Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és konyharuhában megszárogatjuk. Az olajat egy tepsibe öntjük, és a burgonyát beledobjuk. A fokhagymát lehéjazva durvára vágjuk. A rozmaring leveleinek felét a szárról lecsipkedjük. Mindkettőt a burgonyára szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a maradék rozmaringszálat a tetejére fektetjük. Sütőben a közepesnél erősebb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180 °C) 40-45 percig sütjük. Az olajbogyót kimagozzuk, a nagyobb szemeket félbe is vágjuk. Ezután a pirosra sült burgonyát tepsistől a tűzhely lapjára tesszük, az olajbogyót közészórjuk, és a bort aláöntjük. Fölforraljuk, és azonnal tálaljuk.

***

 

gorogujburgonyaGörögös újburgonya

Hozzávalók:

40 dkg egyforma szemű újburgonya

6-8 közepes paradicsom

20 dkg olajos fetakocka (különféle ízesítéssel kis üvegekben készen kapható)

1 kis kanál szárított oregano

10 dkg kimagozott fekete olajbogyó

20 dkg gépsonka vagy főtt füstölt tarja

késhegynyi frissen őrölt bors

fél csokor  petrezselyem

Az újburgonyát megtisztítjuk, egyenként hosszában kettévágjuk, enyhén sós vízben úgy 15 perc alatt puhára főzzük. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket kis kockákra daraboljuk. A sajtról 2 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe töltünk, megforrósítjuk, a paradicsomot beleszórjuk. Az oreganóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, azután a lecsöpögtetett olajbogyót, a vékonyan fölszeletelt és kockákra vágott sonkát és a burgonyát is hozzáadjuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. Végül a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, a lecsöpögtetett feta sajtot is hozzáadjuk. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.

***

 

joghurtosujburgonyaJoghurtos újburgonya-saláta

Hozzávalók:

50 dkg újburgonya

2  duci újhagyma

4 piros retek

őrölt fekete bors

a mártáshoz: 3-3 evőkanál majonéz és joghurt

1 kis csokor petrezselyem

1 kis csokor bazsalikom

só, frissen őrölt fekete bors

a díszítéshez:

1 szép paradicsom

Az újburgonyát alaposan megmossuk, héját ledörgöljük, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, kb.15 perc alatt puhára főzzük. Kíméletesebb megoldás, ha a burgonyát szűrőbetétbe rakjuk, és gőzben pároljuk meg. Az újhagymát és a retket megtisztítjuk, az előbbit karikákra szelve gyűrűire szedjük, az utóbbit félfőre vágjuk. A burgonyával együtt tálba halmozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A majonézt a joghurttal és a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük, leheletnyit ezt is megsózzuk, megborsozzuk, végül a hagymás, retkes burgonyával összekeverjük. Tálalásig hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízei összeérjenek.

***

 

Indiai fűszeres újburgonya

Hozzávalók:

1 kg apró újburgonya

1 kiskanál édesköménypor

8 dkg vaj

1 kiskanál kurkuma

1 mokkáskanál erős pirospaprika

3 dl joghurt

1 fél csokor petrezselyem

1 kis hegyes, erős paprika

késhegynyi fehér bors

a sütéshez:

olaj

A burgonyát alaposan megmossuk, héját ledörzsöljük. Bő olajban világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. A köményport a vajban 1 percig pirítjuk, ezután a kurkumát, a pirospaprikát és a joghurtot is belekeverjük. A sült burgonyát beledobjuk, megsózzuk, majd 1 pohár vízzel felöntjük, és jól összeforraljuk. Az apróra vágott petrezselymet és zöldpaprikát rászórva, fehér borssal meghintve, forrón tálaljuk.

***