Archívumok

Szűrő 

  • TÁLALÓBAN: NARANCS ÜNNEP UTÁN

    TÁLALÓBAN: NARANCS ÜNNEP UTÁN Karácsony multán az ünnepi pulykasültből, tejszínből és narancsból, biztosan maradt jócskán a hűtőben. Sem nagy munka, sem nagy találékonyság nem kell hozzá, hogy új fogást vagy salátát - nevezzük i...
  • TÁLALÓBAN: KARÁCSONYI PULYKA VARIÁCIÓK

    TÁLALÓBAN: KARÁCSONYI PULYKA VARIÁCIÓK Mindnyájan egyetértünk a mondókával: ”szebb a páva mint a pulyka”, mégis a pulykát választjuk. Mára a pompás sült, töltött madár a karácsonyi ünnepi menű elmaradhatatlan része lett szinte...
  • TÁLALÓBAN: LUCA NAPI FINOMSÁGOK

    TÁLALÓBAN: LUCA NAPI FINOMSÁGOK December 13-a Szent Lucia, magyarosan Luca napja, melyhez sok varázslatos, boszorkányos, a fény elmúlásával és újjászületésével kapcsolatos szokás fűződik. A Luca napján elültett búza karácsonyra szé...
  • TÁLALÓBAN: SÜTEMÉNYEK

    TÁLALÓBAN: SÜTEMÉNYEK Fancsal Abaújban található kis magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik. A bécsi apá...
  • TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ

    TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ Kevesen tudják, hogy a csirkemáj a boldogsághormon, a szerotonin előállításához szükséges triptofánt tartalmaz, még sem tanácsos túl gyakran fogyasztani, mert magas a koleszterintartalma, viszont már 10 deka fedezi ...
  • KISKERTEMBEN ZÖLDPARADICSOM

    Kiskertemben zöldparadicsom Október utolsó szép napos délelőttjein leszedtem kiskertem utolsó terméseit, a petrezselymet, a sóskát, néhány cukkinit és sok-sok zöldparadicsomot. Ezekből a szebbeket, nagyobbakat kiválogattam, mert az ablakp...
  • TÁLALÓBAN: TORMA

    TÁLALÓBAN: TORMA Őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe a tormát, ezt az évelő, lágyszárú, fagytűrő növényt. Feltehetően Délnyugat-Ázsiából származik, de Délkelet-Európában is régen elterjedt. A népi gyógyászat mindig is ...
  • TÁLALÓBAN: BIRSALMA

    TÁLALÓBAN: BIRSALMA Ázsiai eredetű a világon legrégebben termesztett gyümölcsök egyike: a birs. Alakja szerint lehet alma vagy körte, de egyazon kemény húsú és fanyar gyümölcsről van szó. Nyersen nem élvezhető, főzéskor mindig kell ...
  • TÁLALÓBAN: WORCHESTERSHIRE MÁRTÁS

    TÁLALÓBAN: WORCHESTERSHIRE MÁRTÁS Worcestershire néven ismeri a világ, és vuszter-nek ejtjük. A szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili meg még ki tudná felsorolni hányféle, egyéni fűszerből k...
  • TÁLALÓBAN: DIÓ

    TÁLALÓBAN: DIÓ Adásunk témája ezen a héten a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről  hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma. ...
  • TÁLALÓBAN: LIBAMÁJ

    TÁLALÓBAN: LIBAMÁJ A libamájat az ínyencek az egész világon nagy becsben tartják, már a rómaiak is kedvelték, lúdjaikat fügével etették, hogy szép nagy és finom májuk legyen. A mi magyar libáink mája azonban kukoricától is kiváló ...
  • TÁLALÓBAN: VASI DIÓS KUKORICÁS ÉS CSIRKECOMBOK

    TÁLALÓBAN: VASI DIÓS KUKORICÁS ÉS CSIRKECOMBOK Vas megyében, ahol a búza a sovány talaj miatt nehezen terem meg, inkább rozsot, árpát, kukoricát, kölest termesztettek a régi gazdák. Különösen kedvelték a kukoricalisztből sok tojással...
  • TÁLALÓBAN: KÖRTE

    TÁLALÓBAN: KÖRTE Érzékeny gyümölcs a körte, ám nagyon finom. Szemben az almával nem tárolható sokáig, szobahőmérsékleten gyorsan romlik, a barnás foltok megjelenése azt jelzi, hogy veszít gazdag vitamintartalmából, a héjában talá...
  • Kiskertemben paradicsom szívküldi

    Kiskertemből paradicsom szívküldi Csapadék híján idén sokat öntöztem a paradicsomokat, de lett is szépen termés. Sokfélét ültettem, magról is, palántáról is, mind megmaradt: a sárga és piros apró koktélparadicsom, a kis kerekdedek ...
  • TÁLALÓBAN: SZŐLŐ

    TÁLALÓBAN: SZŐLŐ Nyugodt szívvel állíthatjuk a szőlőről, hogy rendkívül tápláló gyümölcs, ideális őszi táplálék. Tartalmazza a B vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán és magnézium is van benne. ...
  • A TÁLALÓBAN: CSÁNGÓ FOGÁSOK

    TÁLALÓBAN: CSÁNGÓ FOGÁSOK Moldvai csángók között még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forognak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A családok összetartásában, a háztart...
  • Új szezon, újra befőzés: Szilva

    Új szezon, újra befőzés: Szilva Legajánlatosabb szilvalekvárt készen venni, mert kis mennyiségben nem érdemes az elkészítésével otthon vesződni, sose lesz olyan, mint az üstben főtt igazi szatmári. Ám néhány üveg ecetes szilva jól j...
  • TÁLALÓBAN: PADLIZSÁN

    TÁLALÓBAN: PADLIZSÁN Törökparadicsom és tojásgyümölcs névre is hallgat a tojásdad padlizsán, mely akkor a legjobb, ha lila héja sima és feszes, kocsánya pedig élénkzöld. Jellegzetes ízű, néha kissé kesernyés, amit semlegesíthetün...
  • TÁLALÓBAN: SZOKATLAN RÉTESEK

    TÁLALÓBAN: SZOKATLAN RÉTESEK Legendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástói a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a r...
  • Töltve jó cukkínik

    Töltve jó cukkinik Laktató nyári fogás a töltött cukkini, ráadásul sokféleképp ízesíthető, s nem kíván külön köretet. A hagyománytisztelők magyarosan, a mediterrán konyha kedvelői kakukkfűvel, oregánóval ízesítve, a vegetári...