-
TÁLALÓBAN: NARANCS ÜNNEP UTÁN
Karácsony multán az ünnepi pulykasültből, tejszínből és narancsból, biztosan maradt jócskán a hűtőben. Sem nagy munka, sem nagy találékonyság nem kell hozzá, hogy új fogást vagy salátát - nevezzük i...
-
TÁLALÓBAN: KARÁCSONYI PULYKA VARIÁCIÓK
Mindnyájan egyetértünk a mondókával: ”szebb a páva mint a pulyka”, mégis a pulykát választjuk. Mára a pompás sült, töltött madár a karácsonyi ünnepi menű elmaradhatatlan része lett szinte...
-
TÁLALÓBAN: LUCA NAPI FINOMSÁGOK
December 13-a Szent Lucia, magyarosan Luca napja, melyhez sok varázslatos, boszorkányos, a fény elmúlásával és újjászületésével kapcsolatos szokás fűződik. A Luca napján elültett búza karácsonyra szé...
-
TÁLALÓBAN: SÜTEMÉNYEK
Fancsal Abaújban található kis magyar település, melyet már 1237-ben említenek az oklevelek. A finom, csíkos barackos receptje Szalipszki Andrásnétól, a falu elismerten jó háziasszonyától származik. A bécsi apá...
-
TÁLALÓBAN: CSIRKEMÁJ
Kevesen tudják, hogy a csirkemáj a boldogsághormon, a szerotonin előállításához szükséges triptofánt tartalmaz, még sem tanácsos túl gyakran fogyasztani, mert magas a koleszterintartalma, viszont már 10 deka fedezi ...
-
Kiskertemben zöldparadicsom
Október utolsó szép napos délelőttjein leszedtem kiskertem utolsó terméseit, a petrezselymet, a sóskát, néhány cukkinit és sok-sok zöldparadicsomot. Ezekből a szebbeket, nagyobbakat kiválogattam, mert az ablakp...
-
TÁLALÓBAN: TORMA
Őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe a tormát, ezt az évelő, lágyszárú, fagytűrő növényt. Feltehetően Délnyugat-Ázsiából származik, de Délkelet-Európában is régen elterjedt. A népi gyógyászat mindig is ...
-
TÁLALÓBAN: BIRSALMA
Ázsiai eredetű a világon legrégebben termesztett gyümölcsök egyike: a birs. Alakja szerint lehet alma vagy körte, de egyazon kemény húsú és fanyar gyümölcsről van szó. Nyersen nem élvezhető, főzéskor mindig kell ...
-
TÁLALÓBAN: WORCHESTERSHIRE MÁRTÁS
Worcestershire néven ismeri a világ, és vuszter-nek ejtjük. A szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili meg még ki tudná felsorolni hányféle, egyéni fűszerből k...
-
TÁLALÓBAN: DIÓ
Adásunk témája ezen a héten a dió, melyet honfoglaló őseink valahonnan a Volga vidékéről hoztak magukkal. Feljegyzések tanúsítják, hogy Árpád korában már jelentős volt a Kárpát medencében a dióligetek száma.
...
-
TÁLALÓBAN: LIBAMÁJ
A libamájat az ínyencek az egész világon nagy becsben tartják, már a rómaiak is kedvelték, lúdjaikat fügével etették, hogy szép nagy és finom májuk legyen. A mi magyar libáink mája azonban kukoricától is kiváló ...
-
TÁLALÓBAN: VASI DIÓS KUKORICÁS ÉS CSIRKECOMBOK
Vas megyében, ahol a búza a sovány talaj miatt nehezen terem meg, inkább rozsot, árpát, kukoricát, kölest termesztettek a régi gazdák. Különösen kedvelték a kukoricalisztből sok tojással...
-
TÁLALÓBAN: KÖRTE
Érzékeny gyümölcs a körte, ám nagyon finom. Szemben az almával nem tárolható sokáig, szobahőmérsékleten gyorsan romlik, a barnás foltok megjelenése azt jelzi, hogy veszít gazdag vitamintartalmából, a héjában talá...
-
Kiskertemből paradicsom szívküldi
Csapadék híján idén sokat öntöztem a paradicsomokat, de lett is szépen termés. Sokfélét ültettem, magról is, palántáról is, mind megmaradt: a sárga és piros apró koktélparadicsom, a kis kerekdedek ...
-
TÁLALÓBAN: SZŐLŐ
Nyugodt szívvel állíthatjuk a szőlőről, hogy rendkívül tápláló gyümölcs, ideális őszi táplálék. Tartalmazza a B vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán és magnézium is van benne.
...
-
TÁLALÓBAN: CSÁNGÓ FOGÁSOK
Moldvai csángók között még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forognak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A családok összetartásában, a háztart...
-
Új szezon, újra befőzés: Szilva
Legajánlatosabb szilvalekvárt készen venni, mert kis mennyiségben nem érdemes az elkészítésével otthon vesződni, sose lesz olyan, mint az üstben főtt igazi szatmári. Ám néhány üveg ecetes szilva jól j...
-
TÁLALÓBAN: PADLIZSÁN
Törökparadicsom és tojásgyümölcs névre is hallgat a tojásdad padlizsán, mely akkor a legjobb, ha lila héja sima és feszes, kocsánya pedig élénkzöld. Jellegzetes ízű, néha kissé kesernyés, amit semlegesíthetün...
-
TÁLALÓBAN: SZOKATLAN RÉTESEK
Legendásan rétesevő nép vagyunk mi magyarok. Szeretjük az almástói a túrósig minden változatát. Körtével, szőlővel és kókuszos sárgarépával töltöttekről azonban aligha hallottunk. Nem csoda, mert a r...
-
Töltve jó cukkinik
Laktató nyári fogás a töltött cukkini, ráadásul sokféleképp ízesíthető, s nem kíván külön köretet. A hagyománytisztelők magyarosan, a mediterrán konyha kedvelői kakukkfűvel, oregánóval ízesítve, a vegetári...