Karácsonyra mandulás ropogós

mandulasszeletKarácsony előtt jól jön minden olyan sütemény receptje, amit  előre, akár nagyobb mennyiségben  is  el lehet készíteni, mert sokáig eláll, ráadásul eltér  a megszokott  édességektől. A mandulás ropogós pontosan ilyen,  száraz, finom, illatos ropogtatni való. Ha ilyenkor megsütjük, akár Újévig lesz mit kínálni a vendégeknek.

Érdemes többet készíteni, mert még ajándéknak is nagyszerű, egy szép dobozba csomagolva még a férfiaknak is örömet szerezhet. Akik szívesen megnéznék "élőben" hogyan készül, azok kattintsanak a mellékelt VIDEO linkre.

 

 

Mandulás ropogós

Hozzávalók (egy püspökkenyérformához elegendő mennyiség):

4 tojás

16 dkg porcukor

20 dkg mandula héjastul

16 dkg finomliszt

2 kiskanál vaníliás cukor

A megmosott tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A mandulát héjastul hozzáadjuk és összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a cukros tojásos mandulás masszába forgatjuk. Végül a lisztet is beleszórjuk és vaníliás cukorral és csipetnyi sóval ízesítjük.  Az óvatosan összekevert masszát kivajazott őzgerinc vagy valamilyen hosszúkás formába töltjük, és 180°C fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165°C) 25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha igen, akkor már elegendő csak 10 percre visszatenni a sütőbe (Ha túl lágy lenne a belseje, süssük még tovább  10-20 percig.)

A megsült tésztát rácsra borítjuk és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután hajszálvékony szeletekre vágjuk majd a szeleteket egymás mellé tepsire fektetjük és visszatesszük a sütőbe száradni.  Elég hozzá 50-60°C fokos meleg) Akkor jó, ha törékeny és ropogós. Dobozba téve sokáíg eláll.

 

Tipp

  • Nagyon jó, ha házilag vaníliarúddal ízesített  "vaniliás" cukrot használunk, mert így elkerüljük a műaromákat.
  • Ezt a süteményt a lehető legvékonyabbra kell szeletelnünk, ezért  nagy segítség, ha  van  a háztartásunkban egy  elektromos kés.  Szépen és könnyen  lehet szeletelni vele   mindenféle  sültet, felvágottat, kényes süteményt.