TÁLALÓBAN: WORCESTERSHIRE MÁRTÁS + 1

csirkecombrostonA szardella és a tamarind mellett ecet, melasz, fokhagyma, vöröshagyma, szója, chili és még számtalan fűszer kombinációjából született ez a világszerte ismert ételízesítő szósz. Worcestershire-nek írjuk, vuszter-nek ejtjük. nem csak  mártásokat, húsokat, hanem tartalmas leveseket is nagyszerűen ízesít.

Regénybe illó történetét a Gondolatok a konyhában menüpont alatt a Förtelmes lötty karrierje címmel elolvashatják. Az Infórádióban elhangozott recepteket a TÁLALÓ menűpontra kattintva megtalálják.

 

 

Gyöngyös marhahúsleves

Hozzávalók:

60 dkg csontos marhalábszár

2 vöröshagyma

2 babérlevél,

4 szegfűszeg

1 csomó leveszöldség

só, fehérbors

30 dkg árpagyöngy

2 nagy szem burgonya

2 evőkanál olaj

2-3 evőkanál Worcestershire szósz

fél csokor petrezselyem

 

A leveshez a húst felszeleteljük és bő két liter vízbe feltesszük főni. A szegfűszeget és a babérlevelet az egyik meghámozott hagymába szúrjuk és a hús mellé dobjuk.  A leveszöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk és a felét szintén a leveshez adjuk, amit sóval, borssal ízesítünk. Felforraljuk és 2 órán át, kis lángon főzzük. Közben többször leszedjük a habját. Ha a hús megpuhult, kivesszük, a levest átszűrjük. A maradék zöldséget finoman összevágjuk és az olajon párolni kezdjük, az árpagyöngyöt is belekeverjük, végül a meghámozott, apróra kockázott burgonyát hozzáadjuk. Néhány percnyi együtt párolás után másfél liter leszűrt húslevessel felengedjük, és fedő alatt, kis lángon 20-30 percig főzzük.  Közben megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, borsozzuk és a   Worcestershire szósszal ízesítjük. Amíg a zöldség fő, a húst lefejtjük a csontról, felkockázzuk és visszatéve a levesbe átmelegítjük.  A felaprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Elkészítési ideje: 3 óra