KISKERTEMBŐL TÁRKONY TÉLIRE

Szomszédomtól tavaly kaptam egy jókora tő tárkonyt. A zöldségágyás szélébe ültetve úgy megtalálta a helyét, hogy mostanra nagy bokorrá terebélyesedett. Korábban csak ritkán fűszereztem tárkonnyal, de ez a saját „termés” annyira csábító, hogy egyre gyakrabban használom. Kifejezetten keresem a tárkonyos recepteket. Most elhatároztam, hogy levágom és elteszem télire. Részben megszárítom, részben tárkony ecetet készítek belőle.


Tárkonyecet

Egy keskenyebb nyakú, lehetőleg sötét színű üveget jól kimosunk, 3-4 szép dús levelű tárkonyágat folyóvíz alatt jól leöblítünk, és az üvegbe dugjuk. Annyi 5 %-os biológiai erjesztésű ecettel öntjük le, amennyi ellepi. Lezárjuk, lehetőleg parafa dugóval, de semmiképp sem fém kupakkal, mert az megrozsdásodik. Összerázzuk, és lehetőleg sötét helyre állítjuk. Égy hét múlva már látható, hogy a tárkonylevelek elvesztik élénk színüket, és az ecetet szép zöldessárgára színezik. Egész télen , de akár évekig is eláll.

 

Tipp:

  • A tárkonyecet kissé savanykás ételek például ragulevesek, mártások, becsináltak, fűszererezésére való. Leginkább a bárány, birka, vad és csirkehúsos fogásokhoz illik. Óvatosan bánjunk vele, nehogy túl sokat használjunk egyszerre. Mindig kóstoljunk ízesítés közben. A tárkonyos ételeknek pikánsak nem savanyúnak kell lenniük
  • Az elhasznált mennyiséget egy kevés ecettel minid pótolhatjuk, de nem kötelező.
  • Van, aki fehér borecettel készíti a tárkonyecetet, ez finom lehet, de az eredeti ízhatástól eltérően ízesít, ezzel számoljunk.
  • Aki nem bízik abban, hogy így egyszerűen összeállítva eláll, dunsztolással tartósíthatja. 1 liter vízhez 5 dl 10 %-os ecetet keverünk, felforraljuk és a lecsipegetett, megmosott tárkonyleveleket beledobjuk. Néhány másodpercnyi forralás után a leveleket üvegbe szedjük, a levet rászűrjük, és légmentesen lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Lehet levelek nélkül, csak az ízes ecetet eltenni.
  • A tárkonylevelet meg is lehet szárítani, sötét, szellős helyen felkötözve, vagy aszaló gépben.
  • A tárkonylevélből készült tea étvágygerjesztő, emésztésjavító, enyhe nyugtató hatású.
  • Ha sok tárkonyunk van készíthetünk néhány üveggel, ajándékba. Gondoljunk a karácsonyra!