TÁLALÓBAN: ÚJKRUMPLI + 1

Nemrégiben már volt újkrumplival készült receptünk, mivel rövid a szezonja, ne törjük a fejünket azon, hogyan készíthetnénk el más formában.

Válogassanak az Inforádió adásában elhagzott receptek között a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva vagy a keresőbe beírva. Most közreadott receptünk is gyorsan elkészíthető, ízletes, kevés előkészületet ígénylő, egyszerűen elkészíthető étel.

 

 

Chilis ropogós újburgonya

Hozzávalók:

80 dkg újkrumpli

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál paradicsompüré

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál chilipor

fekete bors

A sütőt  200 °C (légkeveréses sütőben  185°C fokra) bekapcsoljuk, hogy előmelegedjen. Közben az újkrumplit többször váltott vízben megmossuk és a héját ledörzsöljük, de nem kell meghámozni. Egy tálban az olajat, a paradicsompürét, a megtisztított és szétnyomott fokhagymát valamint a chiliport  összekeverjük. Egy kevés borsot is őrölünk frissen bele. A krumplit  alaposan megforgatjuk benne, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje a szemeket, majd egy  tepsibe szórjuk. A forró sütőbe toljuk, és 50 percig sütjük úgy, hogy időnként megkeverjük. Akkor jó, ha a krumpli ropogósra sült. Csak ekkor sózzuk meg  lehetőleg tengeri sóval és azonnal  tálaljuk.

Elkészítési ideje: 55 perc

Tipp:

  • Lábasban is ropogósra süthetjük az újkrumplit. A zsírt vagy az olajat egy vastag falú lábasban megforrósítjuk, a krumplit beledobjuk és azonnal lefedjük. Így saját gőzében fog megpuhulni. Keverni nem szabad, csak a lábost rázogatni. Ha szemek megpuhultak a fedőt levesszük és erős lángon ropogósra sütjük
  • aki szeret kísérletezni, a krumpliszemek közé 10-12 megtisztított fokhagymagerezdet is szórhat. Ezt a változatot legjobb olívaolajban sütni.
  • Az újkrumplit általában köretként tálaljuk, de egy tavaszi zöldekkel készült mártással, dippel, vagy pestóval önmagában remek ennivaló.
  • Lehetőleg egyforma szemeket süssünk együtt, hogy egyszerre puhuljanak meg.