TÁLALÓBAN: SPÁRGA + 1

husgombocosspargaJavában tart a spárgaszezon. Ez az elegáns és drága zöldféle önmagában is élvezhető párolva, főzve, olvasztott vajban megforgatva, de ha kiadósabb formában szeretnénk tálalni akkor érdemes valami nemes húsfélével gazdagítani. A zsenge spárgához például kitűnően illik a bárányhús.

E heti fogásunk ezt bizonyítja. Az Infórádióban elhangzott recepteket a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják, további spárgás ételeket pedig a keresőben beírva találhatnak.

 

 

Spárgaragu húsgombóccal

Hozzávalók:

a húsgombóchoz:

40 dkg kétszer ledarált borjúhús

őrölt bors

1 tojás

3 evőkanál zsemlemorzsa

a főzéshez:

5 dl húsleves ( bio leveskockából is készülhet)

a raguhoz:

80 dkg spárga

diónyi vaj

1 narancs héja

reszelt szerecsendió

őrölt bors

csipetnyi cukor

1 nagy csokor petrezselyem

1 evőkanál liszt

1,5 deci tejszín

Először a húsgombócot készítjük el. A finomra darált húst sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a tojással meg a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Ha van maradék húslevesünk, akkor abban, ha nincs, 5 deci vízben feloldott leveskockából készült lében lefedve 5 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, és 2-3 centis ferde darabokra vágjuk. A húslevesben fövő gombócokhoz adjuk - a levét nem kell leszűrni -, a vajat belemorzsoljuk, a narancshéjat beledobjuk, reszelt szerecsen-dióval, sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük. Ismét lefedjük, és addig főzzük, amíg a spárga meg nem puhul. Ekkor a narancshéjat kivesszük belőle, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és a ragu levét mártásszerűen besűrítjük vele. Ha kell, utánasózzuk-borsozzuk.

Elkészítési ideje : 50 perc

Tipp:

  • A  spárga tisztítása kétségtelenül fárasztó, mert minden szálról gondosan le kell húzni vékony külső hártyát, s a végét levágni.
  • A spárgát mindig sós, cukros, esetleg pár csöpp citromlével is ízesített vízben főzzük,hogy az ízei  igazán jól  érvényesüljenek.
  • Ha nincs bárányhúsunk, természetesen elkészíthető a húsgombóc  szárnyas vagy vegyes  sertés és marha darált húsból, de ilyenkor fűszerezésének   a hús fajtájához igazodva  enyhébbnek, vagy karakteresebbnek kell lennie.