TÁLALÓBAN: ÚJKRUMPLI + 1

ujkrumpliA ropogós újkrumpli megjelenése a biztos jele annak, hogy közeleg a nyár. Az első apró szemeket legjobb ropogósra sütni, és salátával elcsemegézni. A ropogósra sütés egyszerűen hangzik, de nem mindenkinek sikerül. Itt a biztos módszer. Ehhez az újkrumplit meg sem kell tisztítani, csak jól megmosni, és durva konyharuhával vagy kefével az apró héjdarabokat ledörzsölni róla.

Általában köretként tálaljuk, de egy finom kis tavaszi zöldekkel készült mártással, dippel, vagy pestóval önmagában is kínálhatjuk. Az Infórádióban elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül elérhetik, de a keresőbe beírva számtalan újburgonya receptet is találnak.

 

 

Ropogós, azaz parázs  újkrumpli

Hozzávalók:

1 kg apró szemű újburgonya

3 evőkanál mangalica zsír vagy olaj

A burgonyaszemeket többször váltott vízben megmossuk, héját ledörzsöljük, de nem kell szárazra törölni. A zsírt vagy az olajat egy vastag falú lábosban megforrósítjuk, a krumplit beledobjuk és azonnal lefedjük. Így saját gőzében fog megpuhulni. Keverni nem szabad, csak a lábost rázogatni. Ha szemek megpuhultak a fedőt levesszük és erős lángon ropogósra sütjük. Csak tálalás előtt sózzuk meg. Frissen az igazi.

Elkészítési ideje: 35 perc

Tipp:

  • A sütéshez legjobb a nehéz vaslábas, nagyanyáink még ilyeneket használtak, de ma már újra kapható sokféle vastag fenekű edény, amiben szépen megpirul a burgonya.
  • Lehetőleg egyforma nagyszerű szemeket süssünk együtt, hogy egyszerre puhuljanak meg.
  • Aki szeret kísérletezni, a krumpliszemek közé 10-12 megtisztított fokhagymagerezdet is szórhat. Ezt a változatot legjobb olívaolajban sütni.