TÁLALÓBAN: PARAJ + 1

parajosgaluskaParaj vagy spenót édes mindegy annak, aki nem szereti ezt a zöldfélét. Ha mégis szeretnénk  belecsempészni a családi ételválasztékba, akkor ne a főzelékkel próbálkozzunk, hanem egy  olyan formával, amit egyébként örömmel megesznek a legtöbben. Például a galuskával.

Parajjal keverve mutatós köret lesz, és ízében nem fog dominál a „nemszeretem” spenót.  Húsos és hústalan raguval kínálhatjuk, de reszelt sajttal megszórva akár önállóan is megállja a helyét. Az Infórádiában elhangzott recepteket a Tálaló linkre kattintva elérhetik,  de a keresőbe beírva sok rendhagyó spenótos fogást találhatnak.

 

 

Parajgaluska fokhagymás gombaraguval

Hozzávalók

a galuskához:

20 dkg friss paraj-, azaz spenótlevél

50 dkg liszt

2 tojás

só, őrölt bors

2 evőkanál mangalicazsír vagy vaj

a gombaraguhoz:

4 evőkanál vaj

40 dkg csiperke

só,őrölt bors

késhegynyi reszelt szerecsendió

1 púpozott evőkanál liszt

1,5 dl tejszín

a tetejére:

pirospaprika

A galuskához a levelek szárát lecsipkedjük, majd a parajt háromszor váltott vízben  megmossuk. Ezután enyhén sós forró vízbe dobjuk és 2-3  percig főzzük, ezalatt kellően összeesik. A lisztből a tojásokkal és egy kevés vízzel galuskatésztát keverünk. A  parajleveleket leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk, és a tésztába keverjük. Megsózzuk, meg is kóstoljuk, hogy elég sós-e, mert különben íztelen lesz a galuskánk. Borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük (utóbbival csínján bánjunk, mert íze könnyen eluralkodik az ételen). A tésztából lobogva forró, bő, sós vízbe a szokásosnál kissé nagyobb galuskákat szaggatunk. Amikor a víz felszínére feljöttek, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a felolvasztott zsírban vagy vajban megforgatjuk. A fokhagymás gombaraguhoz a megtisztított, megmosott gombát vékonyan felszeleteljük, a vajon megpároljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. Amikor megpuhult és zsírjára sült, akkor 2 gerezd fokhagymát préselünk rá. Egy percig  kevergetjük, hogy a fokhagyma  kiadja az ízét, majd a liszttel a meghintjük, ezzel is összekeverjük és a tejszínnel felengedjük. Még 1-2 percig forraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel óvatosan hígíthatjuk. A galuskákat a gombaraguval leöntve tálaljuk, s hogy étvágygerjesztőbb legyen, a tetejére egy kevés pirospaprikát is szórunk.

 

Elkészítési ideje: 40 perc

 

Tipp:

  • A gombaragut gazdagíthatjuk csirkemell hússal is, ha elég kis kockákra vágjuk, akkor szinte együtt megpárolódik a két alapanyag.
  • A gombaragut nem kötelező fokhagymával ízesíteni, de ha elhagyjuk, valamivel több őrölt borsot tegyünk bele.
  • Tálaláskor a tetejét pirospaprika helyett reszelt sajttal is megszórhatjuk.