HOGY A GYEREK IS MEGEGYE: KELKÁPOSZTA

kelképosztafejA kelkáposztát a legtöbb gyerek nem szereti, különösen nem  főzelék formájában. Ez nem csak a közétkeztetés problémája, hanem a családoké is. Érdemes tehát úgy elkészíteni, hogy az új étel ne is emlékeztesse őket erre. Ha például ezt az inycsiklandó, pirosra sült, tepsiből tálalt fogást megkóstolják, van rá esély, hogy megváltozzon a véleményük.

Így lehet lassan araszolni a „nemszeretem”  zöldségek elfogadtatása felé. Terveink szerint a jövőben ilyen receptek közreadásával is szeretnénk támogatni az egészségesebb étkezést és a felnövekvő generáció izlésformálását.

 

 

 

Tepsis tarja kelkáposztával

Hozzávalók:

5 dkg vaj

4 szelet sertés tarja

1 kis fej kelkáposzta vagy egy nagyobbnak a fele (kb. 50 dkg)

1 evőkanál liszt

2 dl száraz fehér bor

2 evőkanál mustár

2 dl tejszín

fél kiskanál  szárított zsálya

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (légkeverésest 180 °C-ra). Egy fazékban vizet teszünk fel  forrni. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, belefejtetjük a hússzeleteket és mindkét oldalát megpirítjuk. Ezután  átszedjük egy kisebb tepsibe úgy, hogy az alját a sütéshez használt zsiradékkal kenjük ki. A kelkáposztát megmossuk, és laskára vágjuk. A felforrt vízbe dobjuk, 1 percig főzzük, majd leszűrjük, és jól lecsöpögetjük. A maradék vajat a hús sütéséhez használt serpenyőben felolvasztjuk, és a lisztet beleszórva világos rántást készítünk. A borral felengedjük, ezzel a serpenyő aljára ragadt pecsenye maradékot is feloldjuk. A mustárral, zsályával ízesítjük, és a tejszínnel folyamatosan kevergetve összeforraljuk. A tűzről levéve a megfőzött káposztát  beleforgatjuk, majd a tepsibe fektetett hússzeletekre halmozzuk. Az előmelegített sütőben letakarás nélkül 30 percig sütjük, illetve addig, amíg szépen megpírul a teteje.  Ezalatt a  hús is teljesen megpuhul. Burgonykrokettet adunk hozzá.

Elkészítési ideje:   kb. 1 óra

Tipp:

  • A burgonyakrokett  magyarul burgonya ropogós fagyasztva, készen is kapható, és   leegyszerűsití a főzés folyamatát.  De erre is igaz, hogy   sajátkezűleg készült  finomabb
  • Vaj helyett mangalicazsírral is készíthetjük, illik a  sertéstarjához.