TÁLALÓBAN: KENYÉR + 1

diosrozsoskenyerKenyérsütőgépben szinte gyerekjáték kenyeret sütni, ráadásul sokfélét kipróbálhatunk. Ha például vendégeket hívunk, többféle kenyeret is süthetünk, szokatlan fűszeres és magos ízesítéssel. Időzítsük úgy, hogy az utolsó a látogatók megérkezésére készüljön el. A frissen sült kenyér illata, mindenkit levesz a lábáról.

Hozzávalónak néhány egyszerű kevert krémet és vegyes felvágottat kínálhatunk. Az Inforádióban elhangzott recepteket a TÁLALÓ linkre kattintva érhetik el, de a keresőbe beírva sok kipróbált kenyérreceptet találnak.

 

 

Diós-rozsos kenyér

Hozzávalók:

230 ml víz

30 ml olaj

300 g finomliszt

200 g rozsliszt

l0 ml só

30 ml cukor

15 ml sikér

7 g szárított élesztő

késhegynyi citromsav

100 ml durvára darált  dióbél

Fontos, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat, először a folyékony hozzávalókat öntsük a tartályba, azután jöhetnek lisztek majd körben a szélére a só. Közepébe mélyedést vájunk, ide kerül a cukor, a sikér, a szárított élesztő és a citromsav. Ezután beállítjuk a programot és már csak a sípoló hangra kell várnunk, ami jelzi, beleszórhatjuk a tésztába a diót.  Tovább nincs dolgunk vele. Ha megsült – noha nagy a csábítás - várjuk meg, amíg kihűl, csak akkor vágjuk fel.

 

Tipp:

  • Ezt a kenyeret azért készítjük  rozs és fehér finomliszt keverékéből, nehogy túl nehéz, sűrű szerkezetű kenyeret kapjunk.
  • A sikér a liszt fehérjetartalmát növeli, minél magasabb ez az érték annál lyukacsosabb, lazább lesz kenyerünk. A sikér fehér porszerű anyag, amit bioboltokban nagy élelmiszerüzletek biopolcain megtalálhatunk
  • Érdemes a hozzávalók pontos kiméréséhez különböző űrtartalmú kis mércékből egy sorozatot venni.