TÁLALÓBAN: MÉZ + 1

mezeskinaikelIktassuk be étrendünkben naponta 2-3 kiskanálnyi mézet, mert fertőtlenítő hatásának köszönhetően alkalmas a torokfájás, a fizikai fáradság leküzdésére, az álmatlanságra, de a kisebb hámsérülés gyógyulását is gyorsítja. Együnk különböző fajtájú mézeket, mert hatásuk különbözik.

Különösen a vegyes virágméz ajánlott, mert aromája harmonikusan egyesíti a többféle gyógynövény méz ízét, hatását. Ráadásul ízfokozó képessége miatt a többi fűszerből kevesebbet kell használnunk. A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását, ezért kitűnő a salátákhoz. Erre példa az alábbi  kínai kel salátánk. Az Infórádióban elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül olvashatják el, további mézes fogásokat a keresőbe beírva találhatnak.

 

 

 

Kínai kel mézes mustáros öntettel

Hozzávalók:

az öntethez:

1 evőkanál méz

1 kiskanál mustár

1 evőkanál fehér borecet

4 evőkanál hidegen préselt olívaolaj

a salátához:

1 kis kínai kel

1 nagy, piros héjú alma

fél citrom leve

5 evőkanál pirított napraforgómag

Először a salátaöntetet készítjük el. A mézet, a mustárt, a borecetet simára keverjük, majd belecsurgatjuk az olívaolajat, és  enyhén megsózzuk. A kínai kelt alaposan megmossuk, majd hosszában cikkekre vágjuk, és személyenként  két-három darabot tányérra fektetünk. Az almát folyó vízben jól leöblítjük, héjastul először félbe, majd negyedekbe vágjuk. Magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt csinosan felkockázzuk, és citromlével gyorsan meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A kelcikkekre szórjuk, a pirított napraforgómaggal meghintjük, és az öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk. Hagyjuk, hogy a salátát mindenki a tányérján maga vágja össze és forgassa az öntetbe. Ropogós franciakenyérrel nagyon finom, de bármilyen magos, rozs- vagy teljeskiörlésű lisztből készült kenyér, zsemle stangli illik hozzá.

Elkészítés ideje: 15 perc

 

Tipp

  • Ez a saláta   helyettesíthet  egy könnyű  vacsorát,  és beilleszthető a kímélő étrendbe is.
  • Alma helyett keményebb körtével is készíthetjük
  • Napraforgó mag helyett vagy azzal együtt bármilyen maggal ízesíthetjük.
  • Ha valamilyen különleges olajjal készítjük a salátaöntetet, még izgalmasabb ízeket kapunk, például a pirított tökmagos változathoz nagyon illik a tökmagolaj.