ANGOL KARÁCSONYI TORTA (BEFEJEZŐ RÉSZ)

karacsonyitortaKorábban már közreadtuk az angol karácsonyi torta receptjét, amiben megsütöttük a tortát. Azóta hűvös helyen érleltük és rummal, whisky-vel vagy brandy-vel finoman tápláltuk. Itt az idő, hogy befejezzük desszertünket.

 

 

Angol karácsonyi torta - díszítés

Hozzávalók (15 cm átmérőjű süteményhez):

5 dkg sárgabarack lekvár

25dkg marcipán massza

a cukormázhoz:

35dkg porcukor

2-4 evőkanál hideg víz

marcipanosbevonatA süteményt kicsomagoljuk és egy kemény alufóliával bevont kartonlapra tesszük, majd legjobb, ha egy sütemény álványra helyezzük. A sárgabarack lekvárt egy lábosban (vagy a mikrohullámú sütőben) épp csak annyira melegítjük, hogy jól kenhető legyen. Az így kapott lekvárral az egész tortánkat körös körül bevonjuk, nem csak a tetejét, hanem az oldalát is. A marcipán masszát egy nagyon picit belisztezett deszkára tesszük és akkora kör alakúra nyújtjuk, hogy a sodrófával felemelve, majd a torta tetejére téve, mintegy pongyolaként az egész tortát légmentesen befedje. Kézzel jól hozzányomkodjuk a tortához. A torta aljánál keletkező felesleget levágjuk. Ne ijedjünk meg, ha nem tökéletes, nem ez lesz a külső borítása. A tortát egy éjszakára, de legjobb egy egész napra félretenni, hogy kissé megszikkadjon.

A cukormázhoz a porcukrot egy nagy edénybe szitáljuk és lassan, folytonos kavargatás mellett hozzáadunk 2 evőkanál hideg vizet. Ne ijedjünk meg, bármilyen kevés a víz mennyisége a cukor egyfajta masszává fog válni. Óvatosan adjuk hozzá a 3. evőkanál hideg vizet is és keverjük tovább. Akkor jó, ha egy  a gyurmánál kissé lazább, de még az ujjunkkal vagy spatulával jól formázható állagú anyagot kapunk. Ha úgy ítéljük meg, hogy a massza túl kemény cseppenként adjunk hozzá még vizet. Amikor a megfelelő állagot elértük tegyük az egészet a torta tetejére és egy spatula segítségével simítsuk el a tetején a cukormázat úgy, hogy közben a torta oldalán lefelé továbbkenjük a mázat, amíg az egészet be nem vontuk. Az így elkészült tortát díszíthetjük karácsonyi díszekkel, ezüst vagy arany csillagokkal, szalagokkal.

Ha elkészült hagyjuk száradni. Tálaláskor kb 1 cm-es szeleteket vágunk, melyeket tovább szelünk úgy, hogy minden vendég kávéja mellé jusson egy gyufásdoboz nagyságú szelet. Ennél több igazából egyszerre nem fogyasztható belőle, olyan tömény.

 

Tipp:

  • Marcipánmassza jobb cukrászdákban ma már gond nélkül beszerezhető.
  • Akik nem mernek nekifogni a cukormáz elkészítésének, azok egyszerűen borítsák csak egy marcipán karikával a tortát, az oldalára pedig kössenek egy szép színes karácsonyi szalagot.
  • Ha a cukormáz túl folyós lenne, további cukor beleszitálásával sűrűbbé (kellő állagúvá) varázsolható.
  • A cukormázzal nem egyszerű dolgozni, ezért kezedetben nálunk mindig egy hófutta mezőt ábrázolt a torta kis tobozokkal díszítve. Ebben az esetben valóban gyarkorlat teszi a mestert!