A KARÁCSONYI PULYKA KISÉRŐI

kenyerszoszAz angolszáz világban a karácsonyi sült pulyka mellé sok köret is dukál. Ide tartozik az elmaradhatatlan sült krumpli. Zöldség gyanánt párolt vörös káposztát vagy főtt kelbimbót készítenek leggyakrabban. Mindehhez  még jön a pecsenyeszósz - vörös áfonya szósz - kenyérszósz elengedhetetlen triumvirátusa.

A kenyérszósz receptje nálunk  legfeljebb a régi családi szakácskönyvekben olvasható. Meggondolandó, hogy a  hagyományos karácsonyi pulykapecsenye mellé idén ne készítsünk-e   belőle, mert  több előnye is van:  egyszerű, olcsó és  akár kezdők is könnyen előkészíthetik.

 

 

 

Kenyérszósz

Hozzávalók:

5 + 1 dl tej

1 kis fej hagyma

6  szem szegfűszeg

2 babérlevél

15 dkg szikkadt fehér kenyér héja nélkül

egy csipet őrölt szerecsendió

só,  őrölt fehér bors

2-3 evőkanál tejszín

5 dkg vaj

A hagymát megtisztítjuk, a szegfűszeggel és a babérlevéllel együtt a fél liter tejhez adjuk,  majd lassan, vigyázva nehogy lekapjon vagy kifusson, felforraljuk. Ezután  kis lángon 15-20 percig tovább főzzük, míg a hagyma megpuhul, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Közben a  szikkadt fehér kenyeret kis kockákra vágjuk vagy kézzel darabokra tépjük. A tejből kidobjuk a hagymát és a fűszereket, majd hozzáadjuk a kenyérdarabkákat, a szerecsendiót és  sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre és fakanállal kavargatva addig melegítjük (ez kb. 5 perc), míg a kenyérdarabok szétmállanak benne és az egész mártásszerűvé válik. Ha túl sűrűnek találnák, a +1 dl tejből kicsit hozzáadunk, hogy felhígulva a megfelelő állagot kapja. Ezt követően  a tejszínt beleöntjük, újra kavarunk rajta egyet, még egy percig főzzük és kész. Ha nem azonnal tálaljuk, akkor hozzákeverjük a vajat, ami megakadályozza, hogy megbőrösödjön.

 

Tipp:

  • Az ízesített tejet akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, és csak a menű felszolgálása előtt kezdünk hozzá a szósz elkészítéséhez.
  • Sok háziasszony a szegfűszegeket a hagymába szúrja és így főzi meg a tejben, hogy egyszerűbben eltávolíthassa  a végén.
  • A kész szósz akár egy hetet is eláll a  hűtőszekrényben.
  • Ha le kívánjuk fagyasztani, akkor az utolsó két lépést hagyjuk el (tejszín, vaj), így akár egy hónapig is tárolható a mélyhűtőben.  Felolvasztás után melegítsük át,  és a fenti leírás szerint fejezzük be a mártást. (Keverjük bele a tejszínt, majd további 1 percig melegítsük, és adjuk hozzá a vajat, nehogy megbőrösödjön.)
  • Fekete bors helyett, ha lehet, fehéret használjunk, hogy a mártás  színe szép  egyenletes fehér maradjon.