TÁLALÓBAN: ADVENTI SÜTEMÉNYEK + 1

Lehet-e advent első vasárnapján elkészíteni a karácsony esti desszertet? Nem lehet - mondhatjuk magyar konyhai hagyományokon nevelkedve. Nemúgy az angolok!

Az angol háziasszony (nem csak a skót) legendásan takarékos, és ugyanennyire beosztja idejét is. A karácsonyi asztalra szánt finomságok közül mindazt előre megcsinálja, amit csak lehet, hogy aztán ő is nyugodtan együtt ünnepelhessen a családtagokkal. Azok akik nekiállnak ennek a tradicionális angol süteménynek az elkészítéséhez el kell vonatkoztatniuk a "magyaros" torták gondolatától, ízvilágától. Ez a sütemény ugyan kerek tortaformában készül mégsem habos vagy krémes, tésztája nem "piskóta". A receptben megadott magyar szemmel túlzott mennyiségűnek tűnő mazsola a sütemény lényege, ezt mintegy csak összetartja az a kis mennyiségű liszt, ami felhasználásra kerül, s mindezt a sütőben inkább szárítjuk, mintsem sütjük. Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a most közreadott recept alapján elkészült sütemény, ugyan ehető, de nincs kész. "Befejezni" hetek múlva szokták marcipánnal és cukormázzal, melynek receptjét mi is később adjuk közre. Tehát folyt. köv.!

 

Akik pedig az Inforádió adásában elhangzott receptekre kiváncsiak a mellékelt TÁLALÓ linkre kattintva közvetlenül érhetik el azokat.

 

Angol karácsonyi torta (Christmas cake)

12 fő részére, 15 cm átmérőjű tortaformához

Hozzávalók:

37  dkg mazsola (lehetőleg több fajta)

7,5 dkg magozott datolya, apróra vágva

5 dkg koktél cseresznye

1,5 dkg gyömbér cukorszirupban

3 evőkanál sötét (sütő) rum

erős fekete kávé (1/2 evőkanál nescafé 2 evőkanál meleg vízben elkeverve)

egy csipet vaniliás cukor

1/4 narancs reszelt héja

3 evőkanál narancslé

7,5 dkg vaj

5  dkg barna cukor

1 közepes tojás

12,5 dkg sima liszt

1/4 evőkanál örölt szegfűszeg

1/2 evőkanál örölt fahéj

5 dkg örölt mandula

1 csipet szódabikarbóna

a tetjére

1 -2 evőkanál whisky, brandy vagy rum

A kimagozott datolyát, a koktél cseresznyét és a gyömbért apróra vágjuk, egy nagy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a mazsolát, a kávét és a rumot. Lefedjük és közepes tűzön  el kezdjük melegíteni, közben kicsit rázogatjuk, nehogy lekapjon. Ha azt látjuk, hogy elkezdett forrni levesszük a fedőt és addig kavargatjuk, amíg a leve el nem főtt. Ekkor hozzadjuk a vaniliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a narancslevet. Újra jól összekeverjük, de már nem melegítjük tovább, hagyjuk kihülni.

Amíg a mazsolás anyag hül a sütőt előmelegítjük 160C fokra (légkeverésest 140C fokra),  tortaformát  pedig sütőpapírral kibéleljük.

A vajat habosra keverjük majd hozzáadjuk a cukrot és további kb. 5 percig együtt keverjük, amíg kifehéredik,  végül hozzáadjuk a tojás sárgáját (mindezt végezhetjük robotgéppel is). A lisztet, a fűszereket, az örölt mandulát egy kanállal gyengéden beleforgatjuk a vajas krémbe, majd hozzáadjuk a mazsolás anyagot az összes esetleg még megmaradt levével együtt és mindezt jól összekeverjük.

A tojásfehérjét egy edényben közepesen kemény habbá verjük, ekkor a csipet szódabikabónát egy kiskanál vízben feloldjuk és a felvert tojásfehérjéhez adjuk, majd az egészet kemény habbá verjük.  Az így elkészült tojáshabot beleforgatjuk a mazsolás tortamasszába. Ezt követően az egészet a kibélelt tortafomába öntjük, a tetejét gondosan egyenesre simogatjuk egy késsel, vizes ecsettel megkenjük. Végül a süteménnyel teli tortafoma köré dupla sütőpapírból "védő kötést" vágunk, melyet egy zsineggel erősítünk meg.  A sütő középső rácsára állítva160C fokon egy óráig sütjük, majd 150C fokra (légkeveréses sütőben 130Cfokra) mérsékelve a tüzet további 1 és 1/4 órán keresztül sütjük.

Ha a sütemény elkészült és teljesen ki is hült először sütőpapírba csomagoljuk, majd alufóliával borítjuk be. Mielőtt teljesen becsomagolnánk hústűvel kis lukakat ütünk a tetején és egy kis whisky-vel, brandy-vel vagy rummal megöntözzük. Ezt a műveletet hetente egyszer megismételhetjük karácsonyig, így a karácsonyi tortánk jó aromás lesz Szentestére. A meglocsolás után becsomagoljuk a süteményt és hűvös helyen várakozhat az elkövetkezedő hetekben, míg rákerül a marcipán és a cukormáz. Mindez körülbelül két hét múlva történik, addig a háziasszonynak a desszerttel nincs több gondja!

 

Tipp:

  • - Ha tehetjük mindenféleképpen barna cukrot használjunk, bár fehér répacukorból is elkészíthető. Ehhez a fajta süteményhez az angolok melaszos cukrot használnak, mely a barna cukrok közül a legsötétebb színű. Ettől lesz a süteménynek a magyar szájnak kissé szokatlan "keser-édes" íze.
  • - Valószínű, hogy a szirupban eltett gyömbér beszerzése nem egyszerű Magyarországon. Helyettesíthetjük 1/2 kiskanál gyömbér porral is, esetleg cukrozott formában eltett gyömbér darabkákkal. Mivel a gyömbér az ázsiai konyhák egyik leggyakoribb alapanyaga ázsiai fűszerkereskedésekben esetleg beszerezhető.