TÁLALÓBAN: KORIANDER + 1

korianderHideg esős időben, téli zimankóban ki ne vágyna valami gyorsan elkészíthető, meleg és finom ételre. Nos az angolok válasza erre ez a finom és laktató leves, amely az év minden szakában, de leginkább ősszel-télen megtalálható Anglia bármely éttermében, kifőzdéjében, szupermarket készételekkel teli polcán.

Gyönyörű narancssárga színe felvidítja az embert a kinti szürkeség, a hideg és az eső után. Elkészítése gyerekjáték, ezért kezdő olvasóink is bátran próbálkozhatnak vele! Az Inforádió adásában elhangzott korianderes recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el.

 

 

Korianderes sárgarépa leves

Hozzávalók:

3 dkg vaj vagy margarin

10 dkg póráhagyma

35 dkg sárgarépa

2 csapott kiskanál örölt koriander mag

1 csapott kiskanál liszt

0.8 l alaplé

só, bors

néhány evőkanál tejszín vagy tejföl

A zöldségeket megpucoljuk, karikára vágjuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, a zöldségeket rádobjuk és kis lángon addig pároljuk, amíg megpuhulnak, de nem barnulnak meg. Megszórjuk az örölt koriander maggal és a liszttel, körlbelül egy percig kavargatva főzzük, majd az alaplével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, körülbelül 20 perc alatt puhára fő. Ekkor levesszük a tűzről, ha kicsit kihült egy merülő mixerrel elturmixoljuk a megfőtt zöldségeket. Újra visszatesszük a tűzre és belekeverjük a tejszínt vagy a tejfölt.  Tálaláskor néhány koriander levéllel díszíthetjük. Zsemlekockával vagy ropogós kenyérrel fogyasztjuk.

 

Tipp:

  • Ha tejszínnel készítjük a leves inkább édeskés lesz, és inkább a répa édessége fog dominálni.
  • Ha tejföllel készítjük, akkor egy savanykásabb, pikánsabb levest kapunk.
  • A leves kíválóan fagyasztható, ha utolsó lépést - a tejszín vagy a tejföl hozzáadását kihagyjuk. Ezt majd csak a leves leolvasztása, közvetlen fogyasztása előtt csináljuk meg a fenti recept szerint.