TÁLALÓBAN: ÁRPAGYÖNYG + 1

arpagyongylevesEleink életerőt adó gabonának tartották az árpát már sok ezer évvel ezelőtt is, és gyakran fogyasztották. Csak hántolva ehető, így is kapható, s ezt a formáját nevezzük árpagyöngynek. Ezzel gazdagíthatjuk különböző ételeinket, töltelékeinket, de önállóan köretnek, egytálételnek is megállja a helyét.

Most egy egyszerű, de tápláló levest kínálunk, ami ráadásul kedvünk szerint  alakítható, de  keresőbe beírva számtalan  más receptet is találhatnak. Az Inforádióban elhangzott ételek leírását a TÁLALÓ linkre kattintva elolvashatják.

 

 

Árpagyöngyleves

Hozzávalók:

20 dkg árpagyöngy

15 dkg húsos szalonna

2 nagy fej lilahagyma

1 babérlevél

1 l erőleves (bioleveskockából is készülhet)

2 evőkanál olívaolaj

só, frissen őrölt fekete bors

1 csokor petrezselyem

Az árpagyöngyöt folyó víz alatt leöblítjük, majd néhány órára hideg vízbe áztatjuk.  A főzés megkezdésekor a szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a szalonna zsírján (a pörcöt is benne hagyva) közepes lángon megfonnyasztjuk. A finomra vágott petrezselymet rádobjuk, kissé együtt sütjük, hogy a színét, ízét kiadja, majd egy liter vízzel és a hozzávalókban megadott 1 liternyi erőlevessel fölöntjük. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. A beáztatott árpagyöngyöt leszűrjük, és beleszórjuk. Lefödve, kis lángon kb. 45 percig főzzük, végül utána sózzuk, megborsozzuk. Ha túl sűrűnek találnánk - bár így az igazi - még egy kevés levessel hígíthatjuk. Az olívaolajat tálaláskor locsoljuk a tetejére.

 

Elkészítési ideje: 1 óra + áztatás

Tipp

  • Könnyebb, kevésbé kalóriadús lesz a levesünk, ha nem pirítunk alá szalonnát, hanem a hagymát olívaolajon fonnyasztjuk meg.
  • Ha laktatóbban szeretnék tálalni, gazdagíthatjuk karikára vágott kolbásszal vagy virslivel, vagy készíthetjük több húsos szalonnával.
  • Levesbetétként külön tálkában kis kockákra vágott olajban pirított kenyeret is kínálunk hozzá.