TART A BEFŐZŐSZEZON - PARADICSOMLÉ

paradicsomokLássuk be a hosszú forró nyárnak van hozadéka is. Csodásan beérett a paradicsom, még a konyhakertekben is bő volt a termés, és mert sok van és olcsó, érdemes befőzni. Esetleg csak a felesleget, néhány üvegnyit, de akár egyszerűen jókora mennyiséget eltehetünk télire.

Lének a nagy, lédús paradicsom a legmegfelelőbb. Anyáink még a paradicsompasszírozón (az un. qoudlibeten) darálták át a nyers paradicsomot, csak azután kezdték felfőzni. Mi egy egyszerűbb, ráadásul tartósítószer nélküli változatot próbáltunk ki. Allergiás világunkban már nem is kell magyarázni, ennek előnyeit.

 

 

Paradicsomlé télire tartósítószer nélkül

A paradicsomot megmossuk, csumáját kiszedjük, a hibás részeit gondosan kivágjuk. Feldarabolva nagy begfőzőlábasban feltesszük főni. Addig forraljuk, amíg a szemek szemmel láthatóan szét nem főttek. Ekkor nagy szitán áttörjük, ami könnyen megy, mert a lé átcsorog, csak a visszamaradt darabkákat és a héjat kell jól megnyomkodni, hogy minden értékes paradicsomcseppet kinyerjünk. Az így kapott paradicsomlevet megsózzuk, egy-két meghámozott vöröshagymát és néhány megmosott zellerlevelet dobunk bele (aki nem szereti a zeller ízét, ezt el is hagyhatja) majd ismét felforraljuk, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Ezután forrón fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk és az üvegeket vízfürdőbe, azaz vizel teli nagy fazékba állítva kigőzöljük. Ez a fazékban lévő víz gyöngyöző forrásától számított 20 percnyi forralást jelent. Ekkor a lángot eloltjuk, a fazekat jól lezárjuk, és a paradicsomlevet így hagyjuk kihűlni, ami másnapig is eltarthat.

Tipp:

  • Megengedett, hogy a paradicsomlevet kissé meg is cukrozzuk, mert mi magyarok édesebben szeretjük, mint például az olaszok.
  • Ha ivólének szánjuk, többféleképpen is ízesíthetjük, dobhatunk bele zöldpaprikát, kakukkfüvet, rozmaringot, zeller darabkát, meg is borsozhatjuk. A darabos zöldféléket azonban az üvegbe töltés előtt ki kell szedni a léből.
  • Ha az áttört, felforralt paradicsomlevet forrón üvegekbe töltjük és a tetejére egy csipetyi tartósítószert szórunk, elég szárazgőzben hagyni kihűlni. Azaz pokrócok közé csomagolni, vagy mélyhűtőládába rakni, esetleg egy kevés vízzel előmelegített tepsibe állítva az elzárt sütőben hagyni kihűlni.