TÁLALÓBAN: SZŐLŐ + 1

szolofurtIdeális őszi táplálék a szőlő, nemcsak gyümölcsként, hanem gazdag saláták összetevőjeként is. Mai salátánk buggyantott tojással, frissen sült hússzelettel könnyű vacsoraételként is tálalható. A szőlő tartalmazza a B vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán és magnézium és sok rost van benne.

Az Infórádióban elhangozott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el, de számos receptet találnak még, ha a keresőbe beírják a szőlő szót.

 

 

Szőlős, mézes káposztasaláta

Hozzávalók:

50 dkg idei fejes káposzta

5 dkg dió

1,5 dl tejföl

1 kiskanál méz

3 evőkanál citromlé

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

20 dkg kékszőlő

1 csokor petrezselyem

A káposztát először félbe, majd csíkokra vágjuk. Egy percre lobogva forró sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A dióból néhány szép szemet félreteszünk, a többi szárazon megpirítjuk, majd nagyobb darabokra törjük. A tejfölt a sóval, borssal, mézzel, citromlével és az olajjal jól összedolgozzuk. A káposztát belekeverjük. és leglább10 percig állni hagyjuk. Közben a szőlőt megmossuk, leszemezzük és a piritott dióval együtt az ízes káposztába forgatjuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és a félretett diószemekkel díszítjük.

Elkészítési ideje. 25 perc

 

Tipp:

  • Fordítva is készíthetjük, lilakáposztából, amit fehér szőlőszemekkel keverünk össze.
  • Mindig valami finom salátaolajat használjunk hozzá.
  • A diót mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal is felcserélhetjük.

 

 

 

.