TART A BEFŐZŐSZEZON: ŐSZIBARACK

oszibefottMeglepően olcsó és sok őszibarack kapható még mindig. A finom, zamatos hazaihoz csak most juthatunk hozzá, ezért aki őszibarack rajongó, annak érdemes eltenni. Igaz, hogy kell hozzá némi cukor, de még mindig sokkal értékesebb desszert lesz a téli napokon, mit az édes, csokis szénhidrát dús sütemények. Most egy roppant egyszerű befőzési móddal ismerkedhetnek meg.

 

 

Gyors őszibarackbefőtt

Hozzávalók:

őszibarack

kristálycukor, szegfűszeg, fahéj  (az őszibarck mennyiségétől függően)

Befőtthöz keményebb, nagy szemű lehetőleg sárga bélű barackot válasszunk. Szemenként megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, és azonnal üvegekbe rétegezzük, úgy, hogy minden második sor barackot 2 evőkanál kristálycukorral megszórunk. Az üveg aljára 2-3 szem szegfűszeget és körömnyi fahéjat is dobhatunk. Ezután rögvest annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, és csavaros tetővel lezárjuk. A teli üvegeket akkora befőző lábasba állítjuk, hogy a beletöltött víz teljesen ellepje őket. A lábas aljára vagy rácsot teszünk, vagy konyharuhával kibéleljük. Lefedjük, tűzre tesszük, és addig melegítjük, amíg a vízgyöngyözve forrni nem kezd. Ezután a befőtteket 20 percig így „gőzöljük”. majd a lángot elzárjuk, az üvegeket vízfürdőben hagyjuk kihűlni. Ez többnyire  másnapig eltart.

 

Tipp:

  • Az őszibarack kényes gyümölcs, gyorsan kell dolgozni vele
  • A forró vízben kigőzölés a legbiztosabba sterilizálási mód, de aki nem biztos magában szórhat a tetejére egy csipetnyi tartósítószert.
  • Egyszerre  csak annyi barackot érdemes csak eltenni , ahány üveget egyszerre tudunk sterilizálni.
  • A kész befőtteket lehetőleg sötét kamrában  tároljuk, hogy a gyümölcs minél tovább megtartsa ínycsiklandó sárga színét.