NYÁRI KLASSZIKUS: KAPROS-TÚRÓS LEPÉNY

kaprosturoslepenyA nyárhoz nem csak a fagylalt, a strandolás és a napozás tartozik hozzá, hanem a kapros-túrós lepény is. Legalábbis sokunknak elképzelhetetlen egy-egy nyári ebéd e finomság nélkül. A magyar családok többségének megvan a saját jól bevált receptje, én Erika barátnőmére szavazok, azzal a kiegészítéssel, hogy idén a töltelék felét  kísérlet képen ánizskaporral fűszereztem, mert rengeteg nőtt belőle a kiskertben. Sütés után nem tudtuk megkülönböztetni, hogy a lepény melyik felében melyik kaporféle került, egyformán finom volt.

 

 

 

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:

a tésztához

30 dkg finomliszt

1 csipetnyi só

1 sütőpor

4 evőkanál vaj (vagy fagyott mangalica zsír)

1-15 dl tejföl

2 tojás sárgája (a fehérjéket a tölteléknél használjuk)

3 evőkanál cukor

 

a töltelékhez:

50 dkg túró

2 tojás sárgája (a fehérjéket a fentiekkel együtt használjuk fel)

2 dl tejföl

5-6 evőkanál cukor

1 nagy csokor apróra vágott kapor

3 evőkanál búzadara

A lisztet a csipetnyi sóval és a sütőporral elkeverjük majd a vajat vagy a fagyos zsírt belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, a cukrot és az egészet összegyúrjuk. Ha szükséges, még teszünk bele tejfölt, hogy a tészta jól gyúrható legyen. Egy közepes tepsit (kb.22x35 cm) sütőpapírral kibélelünk, a kinyújtott tésztát belesimítjuk úgy, hogy  a tésztának körben pereme  is legyen.

A töltelékhez a túrót áttörjük, és a 2 tojás sárgáját elkeverjük benne. Cukrot attól függően adunk hozzá, hogy mennyire édesen szeretjük, majd a finomra vágott kaprot és a búzadarát is beledolgozzuk. Végül az összes tojásfehérjét kemény habbá verjük és a túrókrémbe forgatjuk. Egyenletesen a tésztára kenjük, és közepesen meleg (180 °C , légkeveréses sütőben  165°C) sütőben  kb. 40 percig illetve tűpróbáig sütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén pírt kap. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálra rakjuk.

Elkészítési ideje:1 óra

 

Tipp:

  • Búzadara azért kell a töltékbe, hogy a túró nedvességét felszívja, kihűlés után ne essen össze.
  • Ne hagyjuk sokáig állni, frissen finom.
  • A tésztába egy fél citrom héját is belereszelhetjük.