NYÁRI MEGELGBEN: ŰDÍTŐ CITROMSZÖRP

citromszeletKánikulában nem győzzük a gyereket itatni.  A víz mellett  általában valamilyen szörppel próbáljuk őket az  ívásra  rávenni. A biogyümölcsszörpök nagyon drágák, a házilag eltetteket télre tartogatjuk, de gyorsan, egyszerűen, üdítő  és főként vitamindús szörpöt  készíthetünk  citromból. Tapasztalataim szerint jégkockával minden gyerek boldogan megissza,  különösen, ha  saját maga díszítheti a kertből, cserépből a szedett  bazsalikom-, citromfű-, vagy mentalevéllel.

De citromszörpünk nem csak a nyári nagy melegben kíváló, hanem az év bármely részében, hiszen ha citromlevet nem a forró vízbe, hanem a recept szerint a meleg, de nem forró cukorszirupba vegyítjük, C vitamint tartalmazó italt nyerünk. Hűtőben tartva hosszú ideig eláll.

 

 

Citromszörp

Hozzávalók (1liter szörphöz):

40 dkg cukor

4 biocitrom

8 dl víz

A vizet kissé megmelegítjük, és a cukrot belekeverjük. Lassú tűzön folytonosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Hozzáadjuk a 4 citrom finomra reszelt héját és levét, jól elkeverjük az egészet, de nem forraljuk fel és nem főzzük tovább. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben sokáig eláll. Kínáláskor a szirupot a kancsó vagy a pohár aljára öntjük, hidegvízzel felengedjük, és  jégkockákat adunk hozzá.

Elkészítési ideje: 20 perc + hűtés

Tipp:

  • Csak  biocitrom héját reszeljük ételeinkbe, italainkba, mert a  citromok héját  hosszabb eltarthatóság érdekében  vegyszerrel kezelik.
  • A felnőtteknek szódavízzel higítva is adhatjuk, így koktéloknál helyettesítheti a limonádét.