TÁLALÓBAN: ZÖLDBAB +1

martasbansultvajbabSokféle zöldbab van a piacon, sárga és zöldhüvelyű, ceruza vékonyságú és széles hüvelyű, de a nyárelő igazi ajándéka a zsenge vajbab. Nem szabad túlfőzni, túlízesíteni, olyan fogásokat kell készíteni belőle, amelyekben érvényesül üde íze és finom textúrája.

A fehérmártásban sült vajbab olyan krémes, olyan lágy, hogy azok a gyerekek is szívesen megeszik, akik a zöldbab főzeléket elutasítják. Az Inforádióban elhangzott recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el, további zöldbabos recepteket pedig a keresőbe beírva találhatnak.

 

 

Mártásban sült vajbab

Hozzávalók:

80-90 dkg zsenge vajbab

a mártáshoz:

3-4 dkg vaj

2  evőkanál simaliszt

5 dl tej

2 dl tejföl

2 tojás

őrölt fehér bors

a tetejére:

5 dkg reszelt sajt

A  zsenge babok végeit lecsípjük, ha esetleg találunk rajtuk szálkát, azt lehúzzuk.  A babszálakat egészben hagyva egy kevés sós vízben puhára pároljuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük. A felolvasztott vajon a lisztet megfuttatjuk, azaz kevergetve addig sütjük, amíg pezsegni nem kezd, majd a hideg tejjel elengedjük, és tovább keverve híg mártássá főzzük. Közben megsózzuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Ha kissé kihűlt, a tejfölt és a tojásokat belekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy sor párolt zöldbabot fektetünk, mártással meglocsoljuk, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg a zöldbabból tart. A tetejére mártást locsolunk, a reszelt sajttal megszórjuk, majd 180°C-ra (légkeveréses sütőben 165°C-ra ) előmelegített  sütőben  15-20 perc alatt összesütjük. Akkor jó, ha a tetején a sajt megolvad és kissé megpirul.  Tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig állni, akkor könnyebben tudjuk tálalni. Natúr sültek mellé kitűnő nyári köret, de vegetáriánusoknak könnyű egytálétel is lehet.

Elkésztési ideje: 50 perc

Tipp

  • Aki gazdagabban szeretné kínálni, a mártásba is keverhet reszelt sajtot, vagy a lerakott sorokat megszórhatja reszelt sajttal.
  • Ha füstölt sajtot használunk részben vagy egészben, egy karakteresebb ételt kapunk.
  • További variációs lehetőség, ha a tetejére fektethetünk néhány karika paradicsomot, és erre szórjuk reszelt sajtot.