ÚJ SZEZON: BODZAVIRÁG SZÁRÍTVA

szaritottbodzaviragA bodza virágának gyűjtése, amellett hogy kellemes, egészséges és hasznos időtöltés. Most van itt az ideje. A friss virág felhasználásáról szörpként, üdítőként, pongyolában” sütve már írtam. A tartósítás kevésbé elterjedt módjához, a szárításhoz most szeretnék kedvet csinálni. A szárított virágból télen illatos teát főzhetünk, de meghűlésre, köhögés csillapításra mézzel ízesítve is kiváló. Ha pedig elfogyott a tavasszal eltett bodzaszörpünk, szárított virágból akármikor készíthetünk néhány üveggel.

További bodzavirágos recepteket a keresőbe beírva találhatnak.

 

 

Bodzavirág tea

Hozzávalók

2,5 dl víz

2 g szárított bodzavirág

1-2 kiskanál cukor vagy méz

A szárított bodzavirágot vízzel leforrázzuk, sosem főzzük. lefedve 15-20 percig állni hagyjuk. (Még jobb, ha a bodzavirágot teatojásba zárva tesszük a csészébe, úgy forrázzuk le, mert nagyon morzsolódik, nehezen szűrhető le.) Leszűrve mézzel ízesítjük.   Langyosan, kortyolgatva igyuk, hogy élvezzük ízét, illatát. idézzük fel a nyíló virágok szépségét.

***

 

Mézes üdítő szárított bodzavirágból

Hozzávalók

1 marék szárított bodzavirág

7 liter víz

80 dkg cukor

20 dkg méz

1,5 dl almaecet

1 citrom

6,5 liter vizet a cukorral és az almaecettel felforralunk, majd hozzáadjuk a felszeletelt citromot. A mézet kevergetve világosbarnára pirítjuk, felengedjük a maradék fél liter vízzel, és a cukros-ecetes oldatba öntjük. Az egészet még egyszer felforraljuk, végül beledobjuk a szárított bodzavirágokat. A tűzről levesszük, és 1-2 napig állni hagyjuk. Leszűrve üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk. Jó, ha felbontás előtt néhány hétig érik.

 

Tipp:

A szárítás 3 módja:

  • Hagyományos módon a virágokat vékony rétegben nagy szitára vagy rácsos szárítókeretre terítve, szellős helyen szokták zörgősre szárítani. Ehhez átlag 30° C-os száraz meleg az ideális, de éjszakára még ilyenkor is be kell vinni a zárt helyre a virágokat, nehogy éjszaka, hajnalban megszívják magukat nedvességgel.
  • Gyorsabb eljárás a sütőben szárításnak. Ehhez a virágokat tepsire, a tepsi fölé állított sütőrácsra fektetjük. A szárítást 50 °C fokon kell kezdeni, úgy hogy a sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk. Ha a virágok félig megszikkadtak, lehet a sütő hőmérsékletét 60-70°C-ig növelni.
  • A legbiztosabb, leggyorsabb eljárás, ha elektromos aszaló készülékben szárítjuk meg a virágokat. Sokfélét zöldség, gyümölcs, virág tartósítható így. Egész évben jól kihasználható, megéri a befektetést, mert a szárítmányok minden további energiafelhasználás nélkül, akár korlátlan ideig eltarthatók, így akár környezettudatosnak is mondhatjuk magunknak.