BEFŐZÉS ÚJRA - BODZA VIRÁG

karamellasbodzaszorpMinden évben készítek bodzaszörpöt. Kezdetben nem tettem bele tartósítószert, és olyankor gyakran megforrt. Azután próbáltam felforralva, majd kigőzölve is tartósítani, de a hő nem tett jót az izének, illatának.

Ráadásul be kellett látnom, ha nem teszek bele sok cukrot, akkor vizet tárolok nagy mennyiségben. Ezért kezdetem több cukorral, sűrűbb szirupot készíteni, így már elállt tartósítószer nélkül is. Idén a cukor egy részét kissé karamellizáltam, hogy a színe intenzívebb legyen. Sikerült, olyan lett, mint a méz, az ízének is jót tett a leheletnyi karamelles „beütés”. Korábbi bodzavirágos receptjeinket a keresőbe beírva találhatják meg.

 

 

Karamellás bodzavirágszörp télire

Hozzávalók:

20 tenyérnyi bodzavirág

3 liter víz

2,5 kg cukor

1,5 dkg citromsav, 1 dkg borkősav (mindkettő a gyógyszertárakban kapható)

Egy nagy un. uborkásüvegbe 3 liter vizet öntünk és kevergetve feloldunk benne 2 kiló cukrot. A maradék fél kiló cukrot egy lábasba szórjuk, kevergetve megolvasztjuk, és amikor  karamellizálódni kezd, azaz a színe sárgára változik, máris lehúzzuk a tűzről, nem hagyjuk, hogy megsötétedjen. Azonnal az üvegben lévő cukros vízbe öntjük, ahol először összeugrik, majd elolvad. Ettől a víz színe gyönyörű méz sárgára változik. 2 vegyszermentes, bio minőségű citromot alaposan megmosunk, felkarikázunk és beledobjuk. A citromsavat és a borkősavat is hozzáadjuk, majd egyenként beledugdossuk a bodzavirágokat. Olyan védett helyről szedjük, hogy lehetőleg ne kelljen megmosni, mert azzal máris veszít illatanyagaiból. Leggyakoribb veszély, hogy a szárán apró fekete bogarak vannak, az ilyen virágot semmiképp ne szedjük le.  A megtöltött üveget egy kistányérral lefedve 3-4 napig állni hagyjuk, majd a szörpöt kifertőtlenített üvegekbe töltjük, színültig, és lezárva végleges helyére tesszük a kamrába.

Tipp:

  • Ha nem vagyunk biztosak  a virágok tisztaságában, természetesen meg is moshatjuk őket, de lehetőleg ne erős vízsugár alatt, hogy amennyire lehet  a  virágport  ne mossuk le róluk.