TÁLALÓBAN: CSIRKECOMBOK + 1

kertigombastoltottcsirkeMiközben új, ismeretlen receptekre vadászunk, elfelejtkezünk az olyan jól bevált, igazán finom fogásokról, mint a gombás töltött csirke (és inkább comb, mint egész madár, mert könnyebben tölthető, szebben süthető, tálalható). Pedig ez minden évszakban idényszerű lehet egy friss salátával, prímőr  zöldségkörettel, vagy éppen a töltelék újfajta ízesítésével. Ezúttal a hagyományos gombás töltelékbe a kertből szedett friss zöldfűszereket aprítottam. Mindent, amit csak találtam: metélőhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, majoránnát, oregánót, és egy-két zsályalevelet is.

Olyan illatos lett tőlük, hogy csuda. Az Inforádió legutóbbi adásában elhangzott csirkecomb recepteket a mellékelt Tálaló linkre kattintva közvetlenül érhetik el, míg továbbiakat a  keresőbe beírva találhatnak.

 

 

Kerti gombás töltött csirkecomb

Hozzávalók:

4 nagy csirkecomb

a töltelékhez:

2 zsemle

1-2 dl tej

1 kis vöröshagyma

3 evőkanál olaj

25 dkg gomba

őrölt bors

1 nagy maroknyi petrezselyem metélőhagyma, kakukkfű, oregáno, majoránna,

2-3 zsályalevél

1 tojás

A csirkecombokat megmossuk, leszárogatjuk, majd a bőrét óvatosan fellazítjuk, úgy hogy lehetőleg körben a húshoz tapadjon, csak egy nyílás legyen rajta, amin keresztül megtöltjük. Ha itt-ott felszakadna, sincs baj, hústűvel a combhoz erősíthetjük. A töltelékhez a zsemléket a tejbe áztatjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre sütjük, de az elején még megsózzuk. A gombát is alaposan megmossuk, majd kiskörömnyi kockákra daraboljuk, a hagymára dobjuk, megborsozzuk, a felaprított kert zöldfűszerekkel megszórjuk, és együtt megpároljuk. A tűzről lehúzzuk. Ezután a zsemlékből a tejet kinyomkodjuk, jól összemorzsoljuk és párolt fűszeres gombához adjuk. A tojást beleütjük, óvatosan összekeverjük, nehogy a gomba összetörjön, mert akkor lesz mutatós a töltelék, ha a gombadarabkák szépen látszanak benne. Megkóstoljuk, ha kell, utána fűszerezzük, és a csirkecombok bőre alá töltjük. A nyílást hűstűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A combokat tepsibe fektetjük, olajjal meglocsoljuk, 2-3 evőkanálnyi vizet öntünk alá és 180°C fokos sütőben (légkeveréses sütőben 165°C fokon) 50-60 percig sütjük. Ha közben a bőre túlságosan pirulni kezdene, alufóliával letakarjuk. Tálalás előtt 15-20 percig állni hagyjuk.

Elkészítési ideje.  1óra 30 perc a sütést is beleszámítva

Tipp:

  • Csiperkegomba helyet más fajtából is készíthetjük, az erdei gombáktól még izgalmasabb lesz a töltelék. A laska gomba viszont nem igazán jó tölteléknek.
  • A zöldfűszereket a szerint válogatjuk, hogy mi van épen a kertben vagy a konyhánkban, illetve mit szeretünk. Azzal viszont számolni kell, hogy annak az íze fog dominálni, amiből a legtöbb kerül bele.
  • A zöldfűszeres töltelékbe soha ne tegyünk pirospaprikát, mert éppen az üde, zöld színnek kell dominálni benne.
  • Ha marad zöldfűszerünk nyugodtan dobjuk a sülő combok mellé, kellemesen ízesíti majd a pecsenyelevet.