HETI AJÁNLAT: ÚJHAGYMÁS PITE

ujhagymaspiteA tavasz biztos hírnöke az újhagyma, ami vajas kenyérhez, hideg falatokhoz frissen el- ropogtatva a legfinomabb. Ám a kissé már megfejesedett példányokból pompás kelt pitét készíthetünk, ami egy leves után, másik fogásként is kínálható, de még különleges vendégvárónak is beillik.

 

 

Újhagymás pite

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

3-4 csomó dundi újhagyma

a tésztához:

38 dkg finomliszt

1 mokkáskanál s

11 g szárított élesztő

1 mokkáskanál

8 dkg vaj

1 tojás

a tészta nyújtásához:

liszt

a tetejére:

1,5 dl tejföl

5 dkg reszelt sajt

só • őrölt bors

10 dkg füstölt szalonna

a tepsi kikenéséhez:

vaj

Az újhagymát megtisztítjuk, a fejeken 5-6 centi fehér szárat hagyva mindegyiket feldaraboljuk, majd a szárakat hosszában behasítjuk úgy, hogy a fejnél egyben maradjanak. A maradék hagymazöldet vékonyra karikázzuk. A fejes hagymadarabokat lobogva forró sós vízben 2 percig előfőzzük, és szűrőkanállal előbb jéghideg vízbe, onnan pedig konyhai papírtörlőre szedjük, hogy  megszikkadjanak..

A  tésztához a lisztet csipetnyi sóval és az élesztővel összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, 3,5 deci vizet adunk hozzá, az lisztre öntjük, majd a tojást is beleütjük. Kézi robotgéppel jól kidolgozzuk, végül a zöld hagymakarikákat is belekeverjük. Tiszta konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tetejére valókat, amihez a tejfölt a sajttal és egy csipetnyi sóval meg őrölt borssal alaposan elkeverjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk.

A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. 35x24 centis, 2 centi vastag lappá nyújtjuk, és kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A sajtos tejfölt vastagon a tetejére simítjuk, és a fejes hagymadarabokat egymás mellé belenyomkodjuk úgy, hogy nagyjából olyan távolságra legyenek egymástól, amekkora kockákra vágjuk majd a kész pitét szalonnakockákkal egyenletesen megszórjuk, és 220°C-ra  ( légkeveréses sütőben 205°C) előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütjük.  Azon forrón kockákra vágjuk és máris tálaljuk. Hideg sajtos tejfölt kínálhatunk még mellé.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + kelesztés