HETI AJÁNLAT: SÜLT CÉKLA KRÉMLEVES

sultceklalevesVárjuk ugyan a tavaszt, de szeretnénk elkerülni a tavaszi fáradtságot. Ehhez sok zöldfélét kéne ennünk, de a primőr még drága és korai termeléséhez joggal feltételezhetően sok vegyszerre volt szükség. Van azonban néhány zöldség, ami olcsón beszerezhető és még hosszú ideig rendelkezésünkre áll.

Például a cékla, amely semmi máshoz nem hasonlíthatóan serkenti sejtjeink életerejét. Szilícium és folsav tartalmának köszönhetően megfiatalítja szervezetünket. Ha már unjuk saláta formájában, főzzünk belőle levest. Sajtós pirítóssal (receptje ide kattintva olvasható) különleges, akár ünnepi alkalomra is megteszi.

 

 

Sült cékla krémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

4 kicsi fej (25-30 dkg) cékla

1 közepes vöröshagyma

2 evőkanál olaj

1 liter tyúkhúsleves (bio leveskockából is jó)

1 dl száraz rozé bor

1 kiskanál só

őrölt bors

2 dl tejszín

citromlé

csipetnyi cukor

tejföl

A céklákat folyó víz alatt erős kefével alaposan megsikáljuk, leszárogatjuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk. Tepsire rakjuk, és közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) megsütjük. Akkor jó, ha bőre megráncosodik, és kissé megpirult, belseje pedig megpuhult. Ezután meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy fazékba szórjuk. Megsózzuk, az olajjal meglocsoljuk, majd üvegesre pároljuk. A sült céklát rádobjuk, közepes lángon 3-4 percig együtt pirítjuk, majd a húslevessel és a borral felengedjük. Megborsozzuk, ha kell, utána sózzuk, és krémesre turmixoljuk. Habverővel folyamatosan kevergetve a tejszínt belecsorgatjuk. A tűzről lehúzzuk, és citromlével pikánsra ízesítjük. Ha ízét túl markánsnak találjuk, egy csipet cukorral enyhíthetünk rajta és borssal, sóval, pár csepp Worchestershire mártással, citromlével ízlésünkhöz igazíthatjuk. Tálaláskor tejszínnel díszítjük. Levesbetétként egy kevés vékony csíkokra vágott sült céklát dobunk bele, és sajtos pirítóst kínálhatunk mellé.

Elkészítési ideje: 50 perc

Tipp:

  • Ezt a levest úgy is elkészíthetjük, hogy a céklát nem sütjük meg előre sütőben, hanem megmossuk, meghámozzuk, felszeleteljük, és a megpárolt hagymán néhány percig pirítjuk, majd a levessel  és a borral felengedve teljesen puhára főzzük. Ezután turmixoljuk, majd ismét felforraljuk, de nem főzzük tovább. Ezután a fenti recept szerint fejezzük be az elkészítését.
  • Könnyebb meghámozni a céklát, ha először félbe vágjuk, és csak aztán kezdjük megszabadítani a héjától.
  • Ha lágyabb ízű levest szeretnénk, az egyik cékla helyett burgonyát főzzünk bele.