HÚSVÉTRA KÉSZÜLVE: CIPÓBAN SÜLT SONKA

cipobansultsonkaLassan itt a húsvét, és a kenyértésztában sült sonka egy kis változatosságot jelenhet az ünnepi menüben, de csak annyit, amennyit ez az igazán hagyománytisztelő ünnep megenged. Ebben a fogásban benne van az igazi füstölt parasztsonka, a friss kenyér, és a meglepetés vonzereje.  A főtt tojás, a burgonyasaláta, a tavaszi piros retek és az újhagyma persze nem hiányozhat mellőle. Az Infórádió adásában elhangzott sonkás recepteket a Tálaló menüpontra kattintva közvetlenül érhetik el. Akik a sonkafőzés fortélyaira kiváncsiak, azok azt Főzőiskola menüpontunkra kattintva találhatják meg.

 

 

Cipóban sült sonka

Hozzávalók:

1 kg házi füstöltsonka

3 babérlevél

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kiskanál szemes bors

a tésztához:

50 dkg kenyérliszt

2,5 dkg friss élesztő

1 kiskanál cukor

1 csapott kiskanál só

1 evőkanál olvasztott mangalicazsír

a nyújtáshoz:

liszt

a tepsi kikenéséhez:

mangalicazsír

A sonkát sütés előtt két nappal annyi vízben, amennyi éppen ellepi, jól kiáztatjuk. Másnap a levét leöntjük és friss vízben fel feltesszük főni.  Babérlevéllel, lehéjazott, félbevágott hagymával, megtisztított fokhagymagerezdekkel és borssal fűszerezzük, majd fedővel letakarva 1,5 óra alatt puhára főzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. Az ünnep reggelén elkészítjük a tésztát: a langyos lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt fél deci cukros langyos vízben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. Megsózzuk, és annyi langyos vízzel, hogy jól formázható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Ezután a zsírral hólyagosra dagasztjuk. Egy tiszta kendővel letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Végül a tésztát liszttel behintett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a lecsöpögtetett főtt sonkát a közepére fektetjük. A tésztát minden oldalról ráhajtjuk, összenyomkodjuk, majd egy zsírral vékonyan kikent tepsibe átemeljük úgy, hogy az összeillesztett rész alulra kerüljön. Előmelegített 190° C-os (légkeveréses sütőben 170°C) sütőben kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.  Éles késsel hidegen szeleteljük fel.

 

Elkészítési ideje: 2,5 óra + sonka áztatása és megfőzése az előző napokon

 

Tipp:

  • A jó házi sonka sós, ezért kell alaposan kiáztatni.
  • A puha sonka titka, hogy gyöngyözve forró vízben főzzük addig, amíg a szúráspróbánál a kétágú húsvilla könnyedén kicsúszik belőle.
  • Jobb ízű lesz a sonka, ha a főzőlevében hagyjuk kihűlni.
  • Lehetőleg mangalicazsírt használjunk, finomabb, egészségesebb mint a szokványos sertészsír.