ÚJ SZEZON, ÚJRA BEFŐZÉS: BODZA VIRÁGZAT

 

bodzaviragzatKinyitotta gyönyörű, illatos, fehér virágernyőit a bodza. Elődeink asztalán és házi patikájában megbecsült helye volt. Felhasználták virágját, termését, levelét, ágát, még gyökerét is. Itt az ideje, hogy jó szokásaikból mi is hasznosítsunk néhányat.

Mind a virágok, mind a bogyók az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és vitaminokat tartalmaznak. Most azonban a nyílás idején  a virágokról l ejtsünk szót. A legegyszerűbb a hosszabb száraktól megtisztított virágokat napon vagy szellős helyen "zörgősre" szárítani, így hosszú ideig eltarthatók. A szárított virágból készült teát meghűléskor izzasztásra, köhögéscsillapításra használhatjuk. A friss virágból készült üdítő pedig ilyenkor tavasszal kitűnően helyettesíti az édes, színezett gyümölcsszörpöket.


 

Üdítő ital bodzavirágból

Hozzávalók:

7-8 tenyérnyi bodzavirág

5 liter víz

60 dkg cukor

2 dkg citromsav (vagy 1 csomag citrompótló)

csipet só

2 citrom (vegyszermentes bio minőségű)

Egy nagy uborkásüvegben vízzel összekeverjük a cukrot, a sót, és a citromsavat (illetve a citrompótlót), héjával együtt belekarikázzuk a citromokat, és fejjel lefelé beleállítjuk az előzőleg folyó vízzel leöblített bodzavirágokat. (Le is szedhetjük a virágokat a szárról.) Letakarva 48 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ledugaszolt üvegekben tároljuk. Fogyasztás előtt lehűtjük, szódavízzel vagy önmagában kellemes üdítő ital. Hűtőszekrényben néhány hétig tárolható.

***

 

bodzaszorpBodzavirágszörp télre

Hozzávalók:

10 tenyérnyi bodzavirág

8 liter víz

1,5 dkg borkősav

1,5 dkg citromsav, (mindkettő a gyógyszertárakban kapható)

1,75 kg cukor

2 felkarikázott citrom (vegyszermentes bio minőségű)

1 kiskanál szalicil vagy nátriumbenzoát

A hozzávalókat a tartósítószer kivételével egy nagy uborkásüvegben vagy edényben alaposan összekeverjük, majd lefedve 5 napig állni hagyjuk. Ezután belekeverjük a tartósítószert, és ha teljesen felolvadt, a szörpöt üvegekbe szűrjük. Következő tavaszig biztosan eláll. Hígítva fogyasztható.

***