Kiskertemben bodza rózsával

Nincs a bodzánál életképesebb bokor, már mindenütt megtelepedett a kertben. Idén a futórózsa fölé magasodva nyitotta ki fehér ernyőit. Gyönyörű látvány és megható felfedezés, hogy mindkettő hasznosítható, a rózsaszirmokat  meg lehet szárítani a karácsonyi potpurriba*, de cukrozva és dzsemnek megfőzve is eltehető. A bodzavirágot­ én, a magam részéről, ­megszárítom teának, de sok szörpöt is főzök belőle. Most tanultam egy új, könnyen megjegyezhető receptet, amit azonnal ki is próbáltam.

Tovább...

Heti ajánlat: rántott csirke májas szárnnyal

Valaha, így pünkösd táján került az az első „idei” rántott csirke az asztalra. Nagy becsben tartották, friss fejes salátával, petrezselymes újkrumplival ünnepi fogásnak számított. Ma már akkor veszünk rántani való, azaz egy kiló körüli csirkét, vagy zsenge csirkecombokat, amikor kedvünk tartja, de a fejes saláta és az újkrumpli megjelenése okán mégiscsak érdemes egy májusi vasárnap ezzel örvendeztetni meg a családot. A májas szárny pedig valahogy kiment a divatból, érdemes visszahozni.

Tovább...

A Tálalóban eper

A XVII. századig Európában csak a vadon termő szamócát ismerték. XIV. Lajos uralkodása alatt próbálták meg először nemesíteni, de csekély eredménnyel: a gyümölcs kicsi maradt. Mígnem 1713-ban Frézier kapitány (akinek neve véletlenül éppen a francia fraise szóval cseng egybe, ami epret jelent), chilei útjáról öt tő epret hozott haza, és a kertjében elültette. Így hát az utókor a kapitánynak nemcsak a tűzijátékokról írt kézikönyvéért, hanem a ma létező néhány száz eperfajtáért is hálás lehet. Az Infórádió Tálaló magazinjában elhangzott receptek itt olvashatók, de a teljes adást meg is hallgathatják.

Tovább...

Heti ajánlat: medvehagymás túrós pogácsa

Csokorba kötve már mindenütt árulják a vadon termő medvehagyma harsány zöld,  fokhagyma illatú, vitamindús leveleit. Remek fűszer, apróra vágva friss ízt ad a túrónak, sajtkrémnek, joghurtnak, tejfölnek, de salátákba, szendvicsekbe is illik.

Miután rövid a szezonja megszárítva, lefagyasztva el lehet tenni, és bármikor fel lehet használni például egy jófajta teljes kiőrlésű liszttel gyúrt túrós pogácsába. Nagyon finom, de ne feledjük, hogy határozottan fokhagyma illatú. Ettől izgalmas!

Tovább...

Kiskertemben kibújt a medvehagyma

 

Igaz, én egész medvehagyma mezőre számítottam, hiszen tavaly már volt néhány tővel, és úgy tudni, ahol megtelepszik, ott gyorsan önmagától elszaporodik. Most viszont csak néhány levélke dugta ki a fejét a földből. Utánaolvastam a „szakirodalomban”, mi lehet az oka? A válasz meglepően egyszerű: tavaly a termés feletti örömömben valószínű túl sok levelet téptem le, pedig meg kellett volna hagyni jó részét, hogy kivirágozzon, és magot érleljen. A magasra megnövő magszárból a magok tenyérnyi területen szétszóródnak, és következő évben már számottevő szaporulat várható.  Az üzletekben viszont bőven kapható, így nem kell lemondanunk a tavasz első igazi zöldféléjéről,  sokféle finomságot készíthetünk belőle.

Tovább...